Ziua „R – Zero Waste Home”

Ziua „R – Zero Waste Home”

5. R de la „ROT” (în engleză) și C de la „Compost” (în română)

Deșeurile casnice sunt printre cele mai grele deșeuri de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse (Refuză), „Reduce (Redu), „Reuse (Reutilizează), „Recycle (Reciclează), „Rot (Transformă în îngrășământ). Așadar, am transformat zilele de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”, iar astăzi vă prezentăm ultima parte: R de la „ROT” (în engleză) și C de la „Compost” (în română). Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.

21082229_1574914535894128_1765619532_o

Bette Midler scria în Los Angeles Times că și-a petrecut întreaga viață așteptând o minune sau o experiență magică prin care să își vadă munca într-o imagine uriașă, iar acest lucru s-a întâmplat în momentul în care s-a apucat să facă îngrășământ.

Procesul realizării compostului presupune reciclarea materialelor organice și este modalitatea naturii de a recicla substanțele și materialele care ajung în sol. Realizat acasă creează condiții ideale pentru o bucătărie fără resturi și fără deșeuri, apoi îngrășămintele obținute sunt naturale și nu poluează pământul.

Cum îți poți da seama că transformarea în îngrășăminte are loc?

Poți să selectezi niște resturi vegetale (frunze, fructe) și să le lași o perioadă să putrezească. Vei observa că sunt niște viermi care transformă substanțele organice în substanțe bogate în nutrienți, benefice solului. Deși pare un proces nu tocmai plăcut și este complicat, urât mirositor și murdar, este unul dintre componentele cercului vieții: transformă substanțele care nu pot fi refuzate, reduse, reutilizate sau reciclate.

Aspecte care trebuie luate în considerare atunci când facem compost:

Costul: investiții pentru spațiu și unelte

Locație: spațiu deschis (curte/grădină)

Estetic: unele sisteme pot arăta inestetic și trebuie mascate cu diverse decorațiuni

Consum: fructe, frunze, deșeuri organice, zaț de cafea, carton, coajă de la ouă, oase, resturi de mâncare

Producția: poate lua sfârșit sau poate fi grăbită prin folosirea unor fertilizatoare

Implicare: Trecerea de la maro (Carbon) la verde (Nitrogen) trebuie atent supravegheată deoarece transformarea poate emite mirosuri neplăcute

Dăunători: nu se amestecă resturile animale cu cele vegetale, deoarece apar dăunători care stopează procesul transformării în îngrășământ

Capacitate: se pune la compost atât cât permite spațiul, niciodată mai mult.

Este important de reținut că nu se amestecă tipurile de „ingrediente” folosite la compost și că se face în aer liber.

Următorul articol (ultimul) vă va prezenta care sunt beneficiile celor 5 R pentru casa dumneavoastră.

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)