Ziua „R – Zero Waste Home”

Ziua „R – Zero Waste Home”

 

4. R de la RECICLEAZĂ ce nu poți REFUZA, REDUCE sau REUTILIZA

Deșeurile casnice sunt printre cele mai grele deșeuri de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse (Refuză), „Reduce (Redu), „Reuse (Reutilizează), „Recycle (Reciclează), „Rot (Transformă în îngrășământ). Așadar, vom transforma umătoarele zile de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”, iar astăzi vă prezentăm partea a patra: R de la RECICLEAZĂ ceea ce nu poți REFUZA, REDUCE sau REUTILIZA. Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.

 

21082229_1574914535894128_1765619532_o

 

După cum ați văzut până acum în articolele precedente, cartea Zero Waste Home nu este doar despre reciclare, iar procesul reducerii deșeurilor începe din afara casei prin reducerea nivelului de consum. Întregul proces al reciclării nu necesită doar energie, ci și foarte multe regulamente (lipsă) în ceea ce privește coordonarea eforturilor lucrătorilor, municipalităților, consumatorilor și a celor care se ocupă de reciclare.

Soluții pentru reducerea deșeurilor

Comunicare între producători și reciclatori: producătorii trebuie să le comunice persoanelor responsabile de reciclare care sunt părțile unui produs deoarece unele componente se pot recicla, iar altele nu. 2. Consumatorii trebuie să fie informaţi în legătură cu politicile locale ale reciclării, dar şi în privinţa responsabilităţii consumului şi a reducerii nivelului acestuia.

Municipalităţile trebuie să participe activ în găsirea unor centre de reciclare şi colectare atât pentru deşeurile de dimensiuni mici, cât şi pentru cele de dimensiuni mari şi, de ce nu, să construiască un loc în care pot fi vândute şi făcute cunoscute obiectele reciclate.

Municipalităţile trebuie să lucreze cu camionete sau automobile de dimensiuni mari pentru asigurarea unui transport sigur, rapid şi ieftin de la domiciliile oamenilor, iar pentru traininguri pot apela la specialişti în recuperarea materialelor de la centrele de reciclare (pentru a răspunde sigur şi clar la întrebările care le vor fi adresate de populaţie).

Procesul de recuperare al materialelor reciclabile se referă la sortarea lucrurilor astfel încât acestea să fie cele mai bune în ceea ce priveşte calitatea, la profesionalismul angajaţilor şi informaţiile pe care le deţin în domeniul în care lucrează.

Pentru orice produs cumpărat se poate realiza o analiză a procesului de fabricare, inclusiv a gradului de reciclare pe care îl are. Obiectele din plastic sunt toxice atât în momentul fabricării, cât şi al reciclării, deoarece cu fiecare reutilizare, plasticul îşi pierde din calităţi şi devine periculos în timpul folosirii lui sub diverse forme, iar în cele din urmă devine nereciclabil şi este destinat gropii de gunoi.

Rezultatele noii „economii verzi”în care producătorii utilizează amestecuri de materiale biodegradabile sau care pot fi transformate în îngășământ au devenit o problemă, deoarece creează confuzie în rândul consumatorilor și nu mai reciclează obiectele crezând că nu mai sunt periculoase. Reciclarea este necesară pentru orice tip de produs pentru ca acesta să nu ajungă netransformat în sol sau în natură, poluându-le.

Cu ajutorul celor 5 de R, folosiți în ordinea precizată până acum, noi, consumatorii putem înlătura orice dubiu pe care îl avem legat de protejarea naturii dacă din când în când refuzăm lucrurile de care nu avem nevoie, reducem nivelul de consum, reutilizăm obiectele și apoi le reciclăm. Tot ceea ce este necesar să reținem este că reciclarea este o soluție mult mai bună decât aruncarea, deoarece salvează energia, ajută la conservarea și ocrotirea resurselor naturale și  redirecționează materialele din drumul pe care îl au în urma aruncării.

O posibilă listă a produselor reciclabile pe care le avem în casă ar putea fi următoarea

*produsele care conțin plastic (este bine să întrebați la un centru de reciclare a plasticului dacă obiectele pe care doriți să le reciclați pot fi reciclate deoarece există și lucruri din plastic nereciclabile)

*dopuri

*haine și papuci

*produse periculoase: baterii, vopsele, ulei de motor

Oglinzile, becurile, obiectele din sticlă sau cristal, ceramică sau hârtia fotografică se reciclează doar de anumite centre, adesea ele sunt catalogate ca fiind nereciclabile. Este recomandat să se construiască sau să se amenajeze spații pentru colectarea selectivă în baie și în bucătărie pentru a fi mai ușor de selectat tipurile de obiecte reciclabile.

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)