Ziua „R – Zero Waste Home”

Ziua „R – Zero Waste Home”

3. R de la REUTILIZEAZĂ ceea ce nu poți REFUZA sau REDUCE

Deșeurile casnice sunt printre cele mai grele deșeuri de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse (Refuză), „Reduce (Redu), „Reuse (Reutilizează), „Recycle (Reciclează), „Rot (Transformă în îngrășământ). Așadar, vom transforma umătoarele cinci zile de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”, iar astăzi vă prezentăm a treia parte: R de la REUTILIZEAZĂ ceea ce nu poți REFUZA sau REDUCE. Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.

21082229_1574914535894128_1765619532_o

Majoritatea oamenilor confundă termenii „a reutiliza” și „a recicla”, diferența majoră constând în reducerea materiei folosite în alcătuirea obiectului respectiv. Reciclarea este definită ca fiind procesul de reproducere a unui lucru prin oferirea unei noi forme sau utilizări. Reutilizarea, în schimb, reprezintă utilizarea unui produs în starea lui inițială de mai multe ori până la uzură, iar în cele din urmă oferirea unei noi forme și întrebuințări prin procesul reciclării.

În prezent, reutilizarea este asociată cu un fenomen „hippie”, dar respectând ierarhia, după refuzare și reducere, reutilizarea devine o acțiune simplă dacă, de exemplu, pungile pe care le primim la cumpărături sunt refolosite pentru alte cumpărături sau pentru cărat/transportat diverse lucruri.

Reutilizarea reprezintă punctul critic pentru „Zero Deșeuri Acasă” deoarece are în vedere atât consumul și cumpărarea, cât și reducerea prin:

Eliminarea consumului risipitor: reutilizarea anumitor obiecte poate elimina nevoia de a împacheta produsele în ambalaje chimice și periculoase pentru mediu și pentru oameni și, astfel, poate face ca utilizările de unică folosință să dispară prin simplul fapt că atunci când mergeți la cumpărături refolosiți pungile cumpărate anterior.

Reducerea epuizării resurselor prin: împărțirea sau distribuirea produselor cumpărate prin împrumut, închiriere, vânzare sau schimbare. O altă metodă de reducere a epuizării resurselor constă în cumpărarea produselor second sau a produselor cu caracter reutilizabil, reîncărcabil, reparabil sau care se pot reumple.

Mărirea duratei de viață a bunurilor achiziționate: reparați bunurile stricate (mergeți dumneavoastră la magazin pentru a cumpăra piesele necesare sau sunați un profesionist), dați o altă întrebuințare lucrurilor învechite (transformați paharele în suporturi pentru pixuri), returnați anumite obiecte refolosibile magazinelor (umerașele) sau salvați obiectele pe jumătate folosite (scrieți sau printați pe partea nefolosită a unei hârtii).

Lista celor mai întâlnite produse reutilizabile

Lista celor mai întâlnite produse reutilizabile

 

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)