2. R de la REDU ceea ce ai nevoie și nu poți REFUZA
Deșeurile casnice sunt printre cele mai grele deșeuri de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse” (Refuză), „Reduce” (Redu), „Reuse” (Reutilizează), „Recycle” (Reciclează), „Rot” (Transformă în îngrășământ). Așadar, vom transforma umătoarele cinci zile de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”, iar astăzi vă prezentăm a doua parte: R de la REDU ceea ce ai nevoie și nu poți REFUZA. Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.
În documentarul „10 Questions for the Dalai Lama” de Rick Ray, una dintre frazele celebre era următoarea: „Dacă ai puțin, atunci ai puține motive pentru care să te îngrijorezi. Dacă ai mult, atunci ai multe motive pentru a te îngrijora”.
A reduce din obiectele ce pot deveni deșeuri a devenit principalul ajutor în ceea ce privește criza prin care trece mediul în prezent. Miezul problemei deșeurilor se află în creșterea demografică a populației, în consumul asociat acestei creșteri și în epuizarea resurselor finite naturale. În viața de zi cu zi, focusarea atenției asupra balanței cantitate-calitate și asupra lucrurilor utile-inutile ne va face să ne gândim la ceea ce avem nevoie cu adevărat de cumpărat.
Pentru ca reducerea deșeurilor de acasă să fie implementată cu succes trebuie urmați trei pași importanți:
- Evaluarea consumului din trecut: Evaluaţi care sunt adevăratele utilizări pentru care aveți nevoie de lucrurile/ obiectele pe care le aveți în casă și renunțați la cele nefolositoare treptat. Este simplu: autoprovocați-vă – gândiți-vă la lucrul de care credeați că este neapărat nevoie să îl aveți în casă, dar pe care nu l-ați folosit niciodată sau foarte rar.
*forma de renunțare treptată este mai bună decât obișnuința de a face cumpărături: timpul și munca investite în evaluarea cumpărăturilor anterioare ne va face să ne gândim de două ori înainte de a mai cumpăra ceva „pentru casă”. Prin întregul proces desfășurat pentru a reduce acumularea resurselor „colecționate”, învățăm să echilibrăm balanța cantitate-calitate.
*să renunți treptat poate să însemne să împarți cu alții: puteți dona sau vinde ceea ce nu vă este de folos.
*renunțarea treptată face ca procesul de reducere al deșeurilor să fie mai ușor: simplificarea face ca planificarea și organizarea logisticii procesului de reducere al deșeurilor să devină mai ușor. - Reducerea actualelor și viitoarelor cumpărături, atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea: acest pas va ajuta la menținerea economiilor și în investirea în lucruri de care chiar aveți nevoie. Puteți realiza acest pas prin reducerea împachetărilor cumpărăturilor și folosirea unor ambalaje deja existente în casă, folosirea mașinii personale sau a unui mijloc alternativ de transport (bicicletă), regândirea spațiului de depozitare în interiorul casei, verificarea electrocasnicelor și a aparaturilor avute în interiorul casei (la ce pot folosi? La ce pot renunța?), reducerea cantității de hârtie printată.
- Reducerea activităților care sprijină sau încurajează consumul excesiv: citirea și ascultarea mass-mediei nu înseamnă numaidecât și respectarea sfaturilor în ceea ce privește consumul și moda/ noile tendințe.
Practicarea „refuzului” poate fi o tehnică dinainte stabilită în care vă puteți gândi la ce trebuie să spuneți NU. În schimb, practicarea „reducerii” e asemănătoarea unei inițieri a unei afaceri proprii, deoarece trebuie să „accesezi” acele resurse treptate pentru pragul familial și financiar, iar mai apoi pentru alte resurse necesare.
Reducerea nivelului de consum este considerat cel mai important aspect (ingredientul secret) pentru implementarea cu succes a planului „Zero Waste Home”.
Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)