Ultimele lecții educative pe semestrul I au fost susținute la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași

Ultimele lecții educative pe semestrul I au fost susținute la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași

Lecțiile educative cu privire la mediul  înconjurator au continuat și săptămâna trecută la Liceul „Miron Costin” din Iași, la clasele primare unde am încercat să imprimăm elevilor o gândire ecologică și să-i sensibilizăm cu privire la frumusețile naturii.

Pe lângă cadourile aduse, anul acesta Moș Nicolae a fost generos și a mai venit cu o surpriză, oferindu-le elevilor șansa de a-l cunoaște și descoperi pe „Uleiosul”. Încă de cum am pașit în clasele unde aveam de susținut lecțiile, copiii se adunau în jurul nostru adresându-ne foarte multe întrebări, lucru care ne-a bucurat nespus de mult deoarece era un semn că vor să știe cât mai mult.

Se spune că „Mintea unui copil este ca o pagină albă pe care putem scrie aproape tot ce voim, dar odată ce am scris, cerneala aproape că nu se mai poate șterge.” – John Lulbook

Cu această premiză continuăm și noi lecțiile despre ceea ce înseamnă protecția mediului, despre conservarea resurselor naturale prin reciclare, despre schimbarea comportamentului față de natură și nu în ultimul rând despre proiectul „Uleiosul”. Prin toate aceste activități urmărim să determinăm cât mai multe persoane să depoziteze deșeurile selectiv și să contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos.

 

La clasele unde au fost susținute lecțiile am avut posibilitatea să întâlnim copii foarte inteligenți,  preocupați de ceea ce ne înconjoară fiind de parere că „Planeta s-ar îmbolnavi” dacă noi nu suntem mai chibzuiți, mai atenți la faptele noastre și mai protectori. Ca de fiecare dată, micuții ne-au dat un feed-back pozitiv, fiind extrem de activi și cooperanți. Am încercat să nu le pierdem atenția, stârnindu-le imaginația și făcându-i să gândească  prin adresarea de întrebări despre mediu, despre cum protejează ei mediul,  despre ce înseamnă ecologie și reciclare, apoi le-am adus la cunoștință proiectul nostru ecologic „Uleiosul”.  De asemenea, după prezentarea efectelor nocive ale uleiului alimentar uzat ajuns în canalizare apoi în ecosistemele acvatice și terestre, i-am informat pe copii și despre locațiile centrelor de colectare-predare din Iași în speranța că vor transmite părinților informațiile aflate, iar alegerea acestora va fi să contribuie și ei la un mediu mai curat, colectând acest ulei pentru ca apoi să fie reciclat.

Am reușit să îi facem dornici să cunoască tainele naturii, cât și alte multe lucruri – fiind dispuși să renunțe chiar și la pauză pentru a ne adresa  întrebări. Cargo bicicleta, săpunul rezultat din uleiul alimentar uzat, dar și activitatea experimentală care evidențiază efectele nocive ale uleiului ajuns în canalizare au fost câteva dintre surprizele care i-au lăsat pe unii foarte uimiți. Ba mai mult, unii copii ne-au dat idei despre confecționarea unei mascote „Uleiosul”, idee de care vom ține cont pe viitor. Toate aceste lucruri nu au putut decât să ne aducă zâmbetul pe buze și să  ne facă să credem ca ei pot fi schimbarea în bine a planetei.

Recapitularea de la finalul lecțiilor ne-a mai făcut încă o dată să ne bucurăm că suntem în fața lor, aceștia manifestând un interes în ceea ce privește mediul și problemele cu care se confruntă. Tot la final, elevii ne-au promis că vor avea grijă de natură și le vor transmite și părinților informațiile despre colectarea și reciclarea uleiului alimentar uzat.

Programul lecțiilor educative pentru acest semestru s-a încheiat, astfel, cu Liceul Teoretic Miron Costin din Iași miercuri, 6 decembrie 2017. Început pe 1 septembrie cu Centrul Educațional 1-2-3 Education din Tătărași, am ajuns la a 13-a instituție de învățământ cu multe experiențe frumoase, cunoștințe răspândite și cu soluții pentru fiecare problemă dezbătută în cadrul lecțiilor educative cu copiii de la grădiniță, clasele primare și gimnaziale.

Deschiderea cadrelor didactice, înțelegerea de care au dat dovadă pentru proiect și pentru sănătatea societății și a mediului, implicarea, responsabilitatea și dedicarea lor, a copiilor și a părinților ne-au adus deja primele rezultate: am colectat de la Centrul 1-2-3 Education după aproximativ o lună de la prezentarea proiectului o cantitate de aproximativ 10 litri, iar de la Școala Gimnazială Titu Maiorescu – după două săptămâni de la susținerea lecțiilor educative – 62 de litri de ulei alimentar uzat.

Ne pregătim pentru semestrul următor cu mai multă energie și voie bună pentru ca scopul proiectului să fie înțeles și perceput de cât mai multe persoane, și anume: informarea, responsabilizarea și conștientizarea participanților asupra faptului că uleiul alimentar uzat aruncat la canalizare este un deșeu periculos atât pentru societate, cât și pentru natură deoarece înfundă, corodează și provoacă mirosuri neplăcute, poluează apa (formează o peliculă care nu mai permite oxigenului și luminii să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice) și solul (uleiul râncezește și nu mai permite regenerarea pământului și, respectiv, plantarea).

Proiectul Uleiosul este susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun!”

Scris de Laura Alexandra Ciornodolea, voluntar S.T.U.P.
Anca-Georgiana Zaharia, specialist PR,
Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)