Uleiosul, încotro?

Se împlinesc aproape 10 luni de când ne-am lansat oficial în Social Media. Și alte 9 de când am început să colectăm ulei alimentar uzat de la persoanele fizice. Planurile la lansare au fost și sunt în continuare ambițioase. Trebuie să colectăm 1000 de litri de ulei alimentar uzat pe lună pentru a putea spune că Uleiosul va fi un proiect de lungă durată, atât pentru tine, persoană responsabilă care înțelegi implicațiile gestului de a arunca uleiul uzat la chiuvetă dar mai ales avantajele colectării lui, cât și pentru oraș.

Pentru a ajunge la cantitatea mult râvnită am participat la diverse programe și evenimente, iar aprecierile celorlalți, cuvintele de admirație și încurajările ne-au dat energia și încrederea pentru a merge mai departe.

Pe scurt, evenimentele și programele la care am participat:

Carol Factory Night – 23 mai

OuiShare Bucharest Drinks The Future is Collaborative – Grădina Eden

Street Delivery – 13-15 iunie prima campanie publică de colectare a uleiului alimentar uzat organizată în cadrul proiectului

60 Day Challenge – Impact Hub Bucharest – 29.05.2014 – 27.07.2014

Waha Festival 7-10 august

Evenimente viitoare:

Balkanik Festival 12-14 septembrie

Asia Fest 10-14 octombrie

Tea & Coffee Festival 13-19 octombrie

Proiecte viitoare:

Proiect de colectare al uleiului alimentar uzat adresat persoanelor fizice, proiect desfășurat în colaborare cu unul dintre cele mai cunoscute lanțuri de supermarketuri. Vești în curând.

Adresarea proiectului domeniului HoReCa (septembrie 2014).

Prezentarea Uleiosului în școli. În urma valorificării uleiul uzat colectat o parte din sumă va fi direcționată către proiectele școlii.

Îți prezentăm mai jos și o parte din rezultatele noastre:

1200 de vizitatori unici/lună pe site-ul nostru

2222 fani pe pagina de facebook de la lansarea oficială a acesteia – 11 noiembrie 2013

O bază de date cu 300 de persoane înscrise în programul nostru de colectare

1000 litri de ulei rezidual colectați prin folosirea doar a bicicletei sau a cargo bicicletei de la un număr de 150 de persoane (prag atins în luna august, 2014 )

De ce un proiect de colectare ulei alimentar uzat adresat persoanelor fizice? Și de ce colectare pe cargo bicicletă?

1000 de litri de ulei alimentar uzat ar polua 1000000 de litri de apă.

Aceasta este cantitatea pe care am reușit să o colectăm de la lansarea proiectului din rândul persoanelor fizice. 1000 de litri de la 150 de persoane. Bucureștiul are 2 mil de locuitori.

Tot Bucureștiul se numără printre orașele ai cărui locuitori pedalează cel mai puțin conform unui studiu GFK.

Un alt studiu al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) arată că Bucureștiul ar putea crea 2205 de noi locuri de muncă și ar salva 132 de vieți dacă ar ajunge la nivelul de modal share ciclistic prezent în Copenhaga în acest moment, unde 26% din deplasări sunt făcute cu bicicleta comparativ cu doar 1% în București.

Uleiosul folosește doar bicicleta sau cargo bicicleta în timpul colectărilor uleiului alimentar uzat.

Alte motive pentru care facem asta?

Se estimează că 99% din utilizatorii casnici aruncă uleiul alimentar uzat la chiuvetă.

Foarte puțini oameni știu că uleiul alimentar uzat aruncat la canalizare este nociv atât pentru el, omul, dar și pentru mediu. Pentru om pentru că uleiul uzat corodează țevile de canalizare și înfundă stațiile de epurare, costurile de întreținere ale acestora regăsindu-se în facturile de întreținere. Pentru mediu pentru că acesta (n.r. uleiul uzat) poluează atât apa cât și solul. Uleiul alimentar uzat formează o peliculă deasupra apei la contactul cu aceasta, oprind oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă. Totodată, ajuns în sol, acesta (n.r.  solul) are nevoie de ani de zile pentru a se regenera și a deveni productiv.

Ceea ce este și mai interesant este că uleiul alimentar uzat este o resursă regenerabilă. Așadar, acest deșeu de care în general vrem să ne descotorosim cât mai repede, în loc să ne facă rău, poate să ne facă bine. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se pot obține 900 de ml de biodiesel iar din produsul secundar se produce un săpun natural, bun și pentru uz uman.

Noi facilităm colectarea și predarea uleiului alimentar uzat într-un mod prietenos față de mediu și oraș, prin folosirea cargo bicicletei, desfășurând unul din proiectele verzi din București.

Uleiosul contribuie la crearea de locuri de muncă verzi în comunitate cu impact atât asupra mediului și asupra sănătății noastre, a tuturor.

Facem ceea ce facem cu bucurie, bucurie care se simte și în reacțiile celor care ne susțin sau iau parte în proiect colectând și predând uleiul alimentar uzat. Bucuria că pot proteja natura, că există un astfel de proiect în București care oferă o soluție consumatorilor casnici ce decid să fie responsabili atât față de ei cât și față de mediu.

Au scris sau au vorbit despre noi:

Skirt Bike

Eco Magazin

România Pozitivă

StopCO₂

Al Treilea Sector

Revista Zeppelin

GreenSpotter

Arpis

DOR

orasulmeu

Infomediu Europa (apariție în presa scrisă: nr.3 25 martie-24 aprilie)

Reportaj Observator Special, Antena 1 (n.r. numele corect este Scafaru, fără diacritice)

Ziare.com

Reportaj TVR2

Reportaj Antena 1 (Observatorul de la ora 19:00)

Știrile PRO TV

Revista Cariere (apariție în presa scrisă – septembrie 2014)

Apariții live radio:

Radio Lynx (emisiune)

Radio Guerilla (intervenție)

Înregistrări:

Radio România Actualități

Radio România Internațional (septembrie 2014)

Și acum întrebarea: Uleiosul, încotro?

Pragul de 1000 de litri rămâne obiectivul nostru, cel de-al doilea fiind acela de a avea propria cargo bicicletă, cargo bicicletă fără de care proiectul nostru nu ar putea exista. Unii dintre voi vă amintiți că am încercat să strângem o dată în primăvară suma necesară achiziționării primei cargo biciclete. Nu am reușit.

La invitația celor de la Fundația Comunitară București am acceptat să aplicăm (și am fost selectați) pentru o nouă strângere de fonduri.

Vom începe prezentarea proiectului în școli, unde mesajul nostru va fi: “Gesturile simple se pot transforma în proiecte frumoase!” Totodată, vom demara un program de colectare pe timp de weekend (timpul în care cei mai mulți dintre voi puteți preda uleiul alimentar uzat colectat) împreună cu unul din cele mai cunoscute lanțuri de supermarketuri din oraș. Și nu în ultimul rând, adresarea proiectului domeniului HoReCa. Pentru că ne dorim să scăpăm de grija celor 1000 de litri colectați pe lună și pentru că am observat că și aici putem lansa programe de educare a populației.

Pentru toate aceste acțiuni, prezența cargo bicicletei este vitală pentru noi.

Aici avem nevoie de ajutorul tău.

Susține campania noastră din cadrul The Big Lunch Bucharest.

Povestește despre proiect prietenilor, rudelor, spune-le ce am reușit să facem până acum și ce ne propunem în continuare. Și foarte important, spune-le și ce este o cargo bicicletă, că nu este o bicicletă obișnuită și că poți face mult mai multe cu o cargo bicicletă decât doar a te plimba cu ea.

Totodată, în cazul în care cunoașteți o companie din domeniu HoReCa generatoare de mari cantități de ulei alimentar uzat ne-ar ajuta foarte mult să ne puneți în contact pentru a ne dezvolta și continua și programele adresate persoanelor fizice.

Care este motivația noastră? Mergem aproape în fiecare zi la partenerii noștri din cadrul proiectului pentru a lua cargo bicicleta de care avem nevoie, iar când ne terminăm treaba o ducem înapoi. Și facem asta de 8 luni de zile. O facem pentru că suntem încrezători în reușita acestui proiect și a schimbării pe care o putem produce în jur.

Așadar, pe 27 septembrie te așteptăm la The Big Lunch Bucharest organizat la Spokes, The Friendly Bike Shop, pentru a lua parte la povestea noastră. Pentru o donație medie de 5 Euro este nevoie de 311 susținători pentru a strânge suma necesară achiziționării primei cargo biciclete.

sau

Te invităm să fii ambasadorul proiectului Uleiosul. Organizează un prânz la tine acasă pentru vecini, prieteni, rude și vorbește-le despre noi. Noi îți vom oferi sprijin în organizarea evenimentului prin oferirea de pliante informaționale, promovarea lui pe pagina noastră și chiar prin prezența Uleiosului la eveniment sau oferirea unor platouri cu mâncare/prăjituri. Când împărtășești idei frumoase din comunitatea ta faci lucrurile să meargă mai departe. Totodată, The Big Lunch Bucharest este un prilej de a sparge gheața și a-ți cunoaște vecinii. Odată ce ai spart gheața, beneficiile pentru comunitate sunt de nemăsurat.