Proiecție de filme despre mediu II: Roșia Montană, un loc la marginea prăpastiei

Proiecție de filme despre mediu II: Roșia Montană, un loc la marginea prăpastiei

Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.) are onoarea să vă prezinte a doua ediție a proiectului „Proiecție de filme despre mediu”! Am ales ca temă pentru această ediție Roșia Montană din cauză că proiectul de conservare a zonei Roșia Montană a revenit pe buzele românilor după ce premierul Mihai Tudose a anunțat retragerea dosarului pentru includerea pe lista patrimoniului UNESCO.

Proiecția va avea loc în Iași pe 28 septembrie la CUIB de la ora 19. Scopul acestei ediții este reamintirea și conștientizarea importanței pe care o are lupta împotriva exploatării zăcămintelor de aur de la Roșia Montană.

Despre locul-gazdă
CUIB – Centrul Urban de Inițiative Bune este un spaţiu în care ideile creative, spiritul civic sau simpla bună dispoziţie sunt încurajate şi incubate. Inițiativă de pionerat a Asociației Mai Bine, este prima afacere socială din Romania care are ca misiune promovarea teoretică și practică a consumului sustenabil. Dezvoltă alternative pentru minimizarea impactului negativ asupra naturii și pentru sporirea impactului pozitiv în comunitate.

Desfășurarea evenimentului
Având în vedere că numărul de locuri este limitat, intrarea se face pe bază de confirmare (sunat/mesaj la numărul 0743 780 766 – Anca). Documentarul durează 80 de minute. După terminarea acestuia va avea loc o tombolă în care oferim cartea „Afacerea Roşia Montană” scrisă de Mihai Goțiu.

Mihai Goțiu a investigat „Afacerea Roșia Montană” timp de 11 ani și a realizat sute de interviuri pentru a înțelege ce se întâmplă de fapt în acele locuri. A strâns o documentaţie impresionantă despre alte exploatări similare din întreaga lume şi despre metodele înstrăinării resurselor României din ultimele decenii. A intrat în posesia unor documente interne ale companiei miniere, corespondenţe diplomatice şi strategii de lobby care indică implicarea unor persoane importante de la Washington, Londra, Bruxelles, Bucureşti şi din conducerea NATO în derularea Afacerii. A urmărit îndeaproape modul în care s-a format, a acţionat şi s-a dezvoltat mişcarea de rezistenţă, fapt care i-a permis să prezică, încă din 2007, că Roşia Montană va deveni cea mai importantă mişcare civică din România şi să indice cu exactitate, cu două luni mai devreme, momentul şi amploarea protestelor din toamna lui 2013. Pentru articolele legate de subiectul Roşia Montană, a fost premiat de societatea civilă la Green Awards 2011 şi de profesioniştii din presă la Gala SuperScrieri 2012.

afacerea-rosia-montana_1_fullsize

Dorim ca pe lângă tombolă să existe și o discuție pe baza filmului urmărit pornind de la teme de discuție cum ar fi: exploatare, turism, probleme legate de mediu și de societate. Așteptăm un feed-back și propuneri de filme/recomandări din partea publicului.

Proiectul „Proiecție de filme despre mediu” este gândit în termenii susținerii și promovării mediului. Acesta a pornit din dorința de a aduce în vederea oamenilor riscurile la care se supun zilnic din cauză că nu respectă mediul, nu știu ce este educația ecologică, iar dacă știu ce este, nu reușesc să o aplice din cauza miturilor existente.

Scopul proiectului „Proiecție de filme despre mediu” este promovarea educaţiei ecologice, a mobilităţii urbane, a alimentației sănătoase, a utilizării eficiente a resurselor şi a responsabilităţii sociale și cel mai important, conștientizarea problemelor existente în prezent, eventual raportate la cele din trecut.

Mai multe informații despre această proiecție pot fi citite accesând pagina de Facebook a evenimentului „Proiecție de filme despre mediu II”.

Proiectele Asociației S.T.U.P. sunt susținute prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.

Scris de Anca-Georgiana Zaharia, Specialist PR,
Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)