Ne place să fim primii în educația copilului, în dezvoltarea lui și în înțelegerea pe care ar trebui să o deprindă de mic pentru a realiza lucruri importante și benefice lui atunci când va fi mare.
Toamna se numără bobocii, iar noi, pe 1 septembrie am mers la Centrul 1-2-3 Education să dăm startul activităților de mediu (lecțiilor educative) pe care vom începe să le numărăm împreună cât de curând. Aici am găsit copii frumoși care știau ce înseamnă educația ecologică.
Împreună cu învățăceii am desenat copăcelul ecologic a cărui ramuri sunt ocrotirea plantelor și animalelor, grija pentru mediu și respectul pentru acesta, reciclarea și colectarea selectivă. Am descoperit împreună că reciclarea este un lucru bun atât pentru noi, cât și pentru mediu pentru că prin aceasta înțelegem să utilizăm un produs/un lucru, iar în momentul în care nu ne mai place sau s-a stricat să îi putem da o altă formă și o altă întrebuințare. De asemenea, din discuțiile cu aceștia am dedus că natura merită și trebuie respectată pentru că doar cu ajutorul ei noi putem rămâne sănătoși.
„Atunci când mergem în excursii în natură nu aruncăm gunoaiele pe jos, nu aprindem focul și strângem după noi.„
La Uleiosul am ajuns treptat: li s-a prezentat o sticlă și trebuiau să ghicească ce se află în ea (ulei) și la ce se folosește (la gătit). După ce părinții au gătit, răspunsul predominant a fost că acesta este aruncat sau refolosit deoarece nu mai este folositor. Rolul nostru a fost să le arătăm copiilor că uleiul alimentar uzat care ajunge în natură este toxic, iar grija pentru mediu și respectul față de natură dispar prin aceste acțiuni.
Drumul pe care îl parcurge uleiul după ce este folosit la gătit: este aruncat din tigaie la chiuvetă/canalizare/wc. Corodează țevile și le înfundă. În calalizare formează blocuri de grăsime, iar apa refulează pe străzi. Ajuns în ape, formează o peliculă și nu mai permite luminii și oxigenului să mai ajungă la plantele și viețuitoarele care trăiesc acolo și astfel, le omoară. Ajuns în sol oprește regenerarea și nu mai permite plantelor să crească.
Ce se întâmplă dacă uleiul este colectat? Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se pot obține 900 ml de biodiesel și 3 săpunuri de 80 de grame.
La finalul lecției, cei care au fost atenți și au demonstrat că au învățat ceva din această lecție au primit o plimbare cu cargo bicicleta. Întrebările au fost ușoare, iar răspunsurile și mai ușoare: Ce face Uleiosul? De ce trebuie respectată natura? Ce se obține din ulei după ce este folosit? În ce se colectează uleiul? La ce se folosește cargobicicleta? ș.a.
Este important ca lecțiile de educație ecologică să fie ținute atât în școală, cât și acasă. Copiii de azi bine-educați vor fi tinerii de mâine bine-informați.
Atât atunci, cât și acum, atragem din nou atenția: uleiul alimentar uzat se pune în recipiente de plastic după ce s-a răcit și doar în prezența unui adult. Uleiosul este un proiect de colectare a uleiului alimentar uzat, iar colectarea se face GRATUIT cu ajutorul cargobicicletei pe toată raza orașului Iași sau poate fi adus la sediul de pe strada Bucium, nr.34 din Iași.
Proiectele Asociației S.T.U.P. sunt susținute prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.
Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)