Povestea voluntarului S.T.U.P.

Povestea voluntarului S.T.U.P.

Laura Alexandra Ciornodolea

Unul dintre motivele pentru care am decis să fac parte dintr-un ONG de mediu se datorează faptului că am absolvit o facultate în domeniu, iar momentan frecventez cursuri masterale pentru a-mi aprofunda aceste cunostințe. Problemele legate de mediu au luat amploare în ultima perioadă și este necesar să luam măsuri urgente pentru a mai salva ceea ce a rămas. Pentru că îmi pasă de mediul în care trăiesc și pentru că mă ingrijorează vremurile ce vor veni doresc să contribui la un mediu mai curat și mai sanătos.

Consider că făcând parte dintr-un ONG de mediu voi putea să lucrez în echipă cu alții oameni în folosul mediului, să comunic mai mult, să contribui la promovarea cunoașterii, conservării și protejării mediului.

În cadrul ONG-ului S.T.U.P mi-ar face plăcere să particip la activități de colectare a uleiului uzat, la activitățile de identificare a problemelor de mediu și bineînțeles căutarea unor soluții, promovarea educației de mediu începând cu cele mai fragede vârste și continuând cu cei mai mari, informarea populației asupra problemelor existente în mediu, despre importanța colectării selective a deșeurilor și despre protejarea și conservarea ecosistemelor.

Deoarece planeta funcționează ca un sistem, „rănile” produse într-un loc au efecte negative asupra locului respectiv  și nu numai – inclusiv asupra omului. Fiecare dintre noi trebuie să ia în serios protecția mediului și să îl apere deoarece fiecare om are dreptul la un mediu sănătos.

Proiectul „ Uleiosul”, Biblioteca S.T.U.P, Proiecțiile de filme dar și lecțiile educative sunt doar câteva dintre proiectele derulate, dar cu siguranță pe viitor vor fi mai multe. Consider că Asociația S.T.U.P va evolua și va avea succes deoarece problemele care vor fi abordate vor privi pe toată lumea și vor avea ca scop  îmbunătățirea calității vieții.

Un proiect ce ar putea fi implementat în cadrul Asociației pe lângă „Uleiosul” și de care mi-ar plăcea să mă ocup ar putea fi legat de o strategie de  prevenire și reducere a deșeurilor provenite de la ambalaje, – un proiect axat pe partea de informare și de educare a populației.  De asemenea, mi-ar plăcea să mă implic și într-un concurs de colectare a uleiului alimentar uzat, unde cei care colectează cea mai mare cantitate de ulei într-o perioadă determinată primesc drept recompensă un produs ecologic rezultat din prelucrarea uleiului uzat. Un altul ar putea fi legat de traficul urban care este o adevărată problemă în orașul Iași. Acesta ar cuprinde informarea și încercarea de a convinge populația de a adopta mijloace de transport ecologice (bicicleta, mersul pe jos) sau transportul în comun.

Scris de Laura Alexandra Ciornodolea
Voluntar S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)