Povestea voluntarului S.T.U.P.

Povestea voluntarului S.T.U.P.

Raluca Nicoleta Atodiresei

Ritmul alert al vieții din societatea de azi are, din păcate, un impact vizibil nefavorabil pentru mediul înconjurător. În acest context, O.N.G.-urile de mediu joacă un rol important prin promovarea educației ecologice a populației și prin inițierea unor activități de reducere a deșeurilor și combatere a poluării.

În cadrul facultății de biologie, unde studiez, am învățat să iubesc natura și să apreciez chiar și o frunză sau o minusculă insectă atât pentru frumusețea și complexitatea ei, dar mai ales pentru rolul pe care îl are în păstrarea echilibrului în natură și în menținerea biodiversității.

Multe dintre acțiunile noastre duc însă la alterarea condițiilor de viață pentru multe viețuitoare care ajung să fie în număr din ce în ce mai mic pe zi ce trece sau chiar să dispară. De aceea, mi-am propus să fac cât mai puține daune mediului și să-mi gestionez eficient deșeurile.

De curând am aflat cu neplăcere de un deșeu foarte nociv rezultat chiar din activitățile mele zilnice din bucătărie, este vorba despre uleiul alimentar uzat. Obișnuiam să îl arunc la chiuvetă, până într-o zi, când prin intermediul proiectului „Uleiosul” derulat de Asociația S.T.UP. am aflat de efectele foarte dăunătoare ale acestui deșeu în primul rând asupra naturii, dar și asupra țevilor în care este aruncat.
Aflând astfel de existența Asociației S.T.U.P. în Iași și de specificul acesteia, mi-am propus să devin și eu voluntar, în primul rând pentru a conștientiza eu însămi impactul nostru ca societate, cu inevitabilele activități curente, asupra mediului, ca apoi să învăț și să îi fac și pe alții să înțeleagă cum trebuie gestionate deșeurile rezultate astfel încât natura să rămână un loc cel puțin la fel de frumos ca până acum.

Scris de Raluca Nicoleta Atodiresei
Voluntar S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)