Poveste de succes: Centrul Local Bucureştii Noi 1

Poveste de succes: Centrul Local Bucureştii Noi 1

Cum și-au împlinit cauza Cercetașii României din sectorul 1 . Despre cum poți lupta pentru cauza ta și cum poți obține 80% din valorificarea și colectarea uleiului alimentar uzat. 

Uleiosul reprezintă pentru Asociația Social Tranding Urban Place (S.T.U.P.) proiectul de suflet, proiectul „pilon„ așa cum ne place nouă să-i spunem. Este proiectul care ne aduce mai aproape de oameni, de comunitate și care ne permite să aducem schimbări pozitive în societate prin colectarea unui deșeu periculos, dar care aproape că trece neobservat în România. Este vorba despre uleiul alimentar uzat. Da, așa cum ai auzit, este unul dintre „inamicii” cei mai periculoși ai mediului. Din mai multe motive. În primul rând, pentru că înfundă țevile de canalizare și mărește costurile de întreținere ale acestora. În al doilea rând, pentru că poluează apele, formând o peliculă la suprafața lor, oprind, astfel, oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele acvatice, cauzându-le moartea. În cele din urmă, poluează solul, făcându-l nefertil.

Din aprilie anul trecut, Uleiosul și-a extins activitatea de colectare și în orașul Iași. Asta înseamnă că, din acel moment, el primește solicitări de ridicare a uleiului alimentar uzat din ambele orașe. Din cauza numărului mare de solicitări și din dorința de a răspunde cu promptitudine acestora, a luat naștere campania „Pedalează pentru cauza ta” în București.

„Pedalează pentru cauza ta” este o acțiune care dorește să vină, atât în sprijinul comunității prin colectarea deșeului, cât și în ajutorul tău, iubitorule de mediu sau iubitorule de biciclete, pentru cauza ta. Noi, echipa Uleiosului credem în cauzele fiecăruia și mai ales, în ale celor care doresc să se implice în protejarea mediului și să contribuie la binele societății. De aceea, încercăm să-i motivăm și să le punem la dispoziție tot ce este nevoie pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la o listă cu adresele de unde se poate colecta uleiul și până la 80% din suma obținută pe uleiul alimentar uzat colectat în urma valorificării acestuia.

 

Centrul Bucureştii Noi 1, filială a Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României din sectorul 1, Bucureşti, a crezut în noi, iar noi am crezut în cauza lor, iar acolo unde este încredere, se naște bucuria și succesul. Astfel, mare ne-a fost bucuria adusă de aceștia când am văzut că prin dedicare, transparență și efort au reușit să colecteze 540 de litri de ulei alimentar uzat de la peste 30 de adrese din sectorul 1 București, pe parcursul a două luni. Și mai mare, le-a fost lor bucuria când au interprins această acțiune grijulie și prietenoasă cu mediul. Iar noi, nu ne oprim doar la atât, le vom oferi acestora 80% din suma pe care o vom obține prin valorificarea a celor 540 de litri ulei, pe care  o vor folosi pentru  achiziționarea unor corturi de câmp necesare în deplasări și excursii.

Implicarea lor este și a fost fidelă, iar ea trebuie să fie un exemplu pentru orice comunitate implicată în protecția mediului sau pur și simplu interesată de mediu, de binele societății, de combaterea poluării și a deșeurilor. Pe această cale, ținem să le mulțumim încă odată pentru sprijinul și pentru devotamentul de care au dat dovadă. Fără îndoială, că binele atrage binele.

Scopul principal al Uleiosului rămâne colectarea uleiului alimentar uzat în timp util și răspunderea cu promptitudine la solicitările gospodăriilor casnice. De aceea, echipa Uleiosului este în continuare deschisă unor noi colaborări transparente și animate de ambiție și implicare precum cea a Cercetașilor din sectorul 1.

Tu cum investești în binele tău?

Proiectul Uleiosul este susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun!”.

Scris de Oana-Iuliana Ungureanu,
Specialist în relaţii publice,
Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)