O viziune asupra primelor trei luni

În anul 2013 Moş Crăciun a adus un nou super-erou în oraş: Uleiosul. Misiunea acestuia este să facă din București o lume mai bună şi mai curată prin colectarea uleiului alimentar uzat. Şi pentru că orice super-erou are nevoie de un mijloc de transport, Uleiosul  a decis să  folosească o cargo bicicletă ( (eng. cargo bike).

Încă din prima zi în care a luat naștere a început să străbată străzile în lung şi în lat pentru a informa populația despre unul dintre cei mai puternici poluanți pe care oamenii îi au în casă: uleiul alimentar uzat. Super-eroul nostru a dat veste peste tot despre efectele nocive ale acestui poluant şi, astfel, oamenii din București au aflat că înfundarea şi corodarea țevilor de canalizare  şi costurile de întreținere şi curățare a stațiilor de epurare sunt cauzate şi, respectiv,  suportate de către ei – consumatorii casnici.  Pe lângă acestea, uleiul uzat care ajunge în apă şi în sol are efecte nocive asupra mediului: în apă se formează o peliculă care opreşte oxigenul să ajungă la viețuitoare şi plante (acestea fiind condamnate la moarte), iar în sol împiedică regenerarea şi îl transformă într-unul nefertil. Pentru că după trei ani şi jumătate a colectat peste 16000 de litri de ulei alimentar uzat, Uleiosul a decis să meargă mai departe şi să mai apere un oraş: Iaşi, oraş  care şi-a asumat tranziția către economia circulară  şi care s-a angajat să implementeze soluțiile ,,zero deşeuri” alături de alte 350 de oraşe europene.

Cercul de Donatori

Primul eveniment la care Uleiosul s-a făcut remarcat a fost a şasea ediție a Cercului de Donatori. Aici a făcut cunoscute scopul, obiectivele şi activitățile pe care şi le-a propus pentru acest oraş.  Astfel, a atras atenția asupra faptului că tipurile de deşeuri despre care se vorbeşte în general sunt sticla, plasticul, metalul şi hârtia, în timp ce uleiul alimentar uzat este foarte rar menționat în programele de colectare. Cei care vor beneficia de acest proiect vor fi persoanele fizice şi juridice,  Primăria, Agenția de mediu, şcolile şi  grădinițele, Asociațiile de proprietari, centrele de colectare şi valorificare, ONG-urile de mediu locale sau care promovează  conceptele de economie socială şi circulară.

Street Delivery 

GOPR1829

Apoi, Uleiosul a decis că este timpul ca ieşenii să cunoască şi partea pozitivă care se află în spatele monstrulețului poluant: a creat un săpun împreună cu cei de la Lavorator. Da, un săpun alb ca laptele cu un mix inspirat de câteva uleiuri esențiale de cocos şi lavandă şi care miroase asemenea unei grădini. Fără grijă: uleiul a fost bine filtrat în prealabil şi poate fi folosit ca un săpun obișnuit de toaletă pentru curățare. În plus, săpunul rezultat este spumant şi revigorant. De precizat: ,,Săpunul gradinarului” a fost preparat ,,live” în fața curioşilor.

Un alt acasă 

Hubrica: ,,Agora creativă. Cercetare. Conexiuni. Concurență. Colaborare”. Aici şi-a găsit şi  Uleiosul o nouă casă. Pentru că se află într-un loc în care creativitatea este la ea acasă, urmează să decoreze şi să creeze cel mai frumos şi plăcut mediu de lucru!

Green Impact

Importanța mediului înconjurător şi impactul oamenilor asupra mediului este tema unui proiect dezvoltat de AIESEC Iași. Fiind pe aceeași lungime de undă cu Uleiosul, acesta i-a invitat la noul său sediu pentru o activitate ce implică educația ecologică. Pentru că a vrut ca evenimentul să  aibă o nuanță  personală, Uleiosul i-a invitat pe cei prezenți pe iarbă, la umbră.  Discuția a fost pe măsură şi a făcut concurență  locului.

Despre transformare 

Uleiul alimentar uzat este o resursă  regenerabilă: dintr-un litru de ulei alimentar uzat rezultă  900 ml de combustibil biodiesel, iar din produsul secundar se produce săpun natural şi decofrant (material folosit în  turnarea cofrajelor din construcții).

Nu uita: 1 litru de ulei uzat aruncat în canalizare poluează 1 milion de litri de apă.

Rămâi aproape de Uleiosul pentru a vedea ce mai pune la cale! Devino şi tu un super-erou!

 

Uleiosul este un proiect susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.

 

Scris de Anca-Georgiana Zaharia, specialist PR