Beneficiile unui stil de viață „Zero Deșeuri”

20 octombrie 2017

Deșeurile casnice sunt greu de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse (Refuză), „Reduce (Redu), „Reuse (Reutilizează), „Recycle (Reciclează), „Rot (Transformă în îngrășământ). Așadar, am transformat câteva zile de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”iar astăzi vă prezentăm ultima parte, concluziile: Beneficiile unui stil de viață „Zero Deșeuri”.

21082229_1574914535894128_1765619532_o

Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.

Reducerea deșeurilor oferă avantaje evidente și esențiale: reducerea poluării (prin scăderea deșeurilor solide sau vaporoase) și încurajarea conservării (prin scăderea cererii de resurse naturale).

Beneficiile unui stil de viață „Zero Deșeuri” merg mult mai departe de aspectele ce țin de ecologie. Aplicat acasă, îmbunătățește fără îndoială, standardele vieții. Persoanele care nu dețin informații despre acest stil de viață vor spune că este o risipă de timp și bani. Mai departe o să vă prezentăm adevărul despre supozițiile celorlați.

Cel mai de preț beneficiu este cel financiar deoarece:

 • reduce consumul produselor
 • reduce costurile, capacitatea de depozitare și de întreținere
 • elimină nevoia de a cumpăra produse de unică folosință și oferă economii cumulative
 • încurajează cumpărarea produselor vrac
 • reduce cantitatea de deșeuri solide
 • favorizează cumpărarea produselor calitative
 • sprijină un stil de viață sănătos
 • pledează pentru vânzarea articolelor și închirierea unor active rar folosite pentru obținerea profitului
 • oferă o opțiune pentru vânzarea produselor reciclate direct de la centrele de reciclare și valorificare

Beneficiile legate de sănătate sunt asociate în special cu reducerea cumpărăturilor de produse sintetice deoarece:

 • descurajează cumpărarea produselor din plastic reducând astfel riscurile de a ingera particule chimice pentru corpul uman
 • sprijină reutilizarea produselor
 • promovează cumpărarea produselor din locuri sănătoase și oferă alternative sănătoase
 • încurajează cumpărarea produselor obținute prin reciclare
 • folosește remedii naturale
 • sprijină reducerea folosirii produselor care conțin alergeni
 • susține activitățile în aer liber
 • încurajează folosirea produselor integrale
 • limitează publicitatea produselor nesănătoase
 • oferă o dietă mai sănătoasî prin reducerea consumului de carne

Cel mai satisfăcător beneficiu este cel al salvării timpului. Prin refuzarea acumulării mostrelor gratuite, renunțarea la obișnuințele care consumă ineficient timpul sunt salvate. Managementul casei devine mai ușor și mai simplu prin conștientizarea produselor cumpărate și a produselor de transport.

Oricine se poate bucura de o viață fără sarcini și practici risipitoare. În fiecare dintre capitolele puse în practică (cu cei cinci R) au fost împărtășite reușitele proprii ale autoarei. Simplitatea a acoperit prevenirea apariției deșeurilor (Refuză, Redu), reutilizarea s-a adresat reducerii nivelului de consum, iar colectarea a avut rolul de a combate aruncarea deșeurilor în pământ sau apă (Reciclare, Compost). Cei cinci R pot funcționa sau dimpotrivă. Acest aspect ține doar de concepția și voința fiecăruia dintre noi.

Proiectele desfășurate de Asociația S.T.U.P. sunt susținute prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)

Publicat în Reciclare ulei | Etichete , , | Lasă un comentariu

Pedalează pentru cauza ta!

16 octombrie 2017

Campania „Pedalează pentru cauza ta” este un apel către populație cu scopul de a găsi oameni dedicați cărora le place să pedaleze pentru cauza în care cred.

Desfășurarea campaniei presupune:

Pasul 1: Uleiosul vă pune la dispoziție adresele din cele șase sectoare unde există solicitări de colectare.

Pasul 2: Propuneți o cauză și un om care să știe să pedaleze.

Pasul 3: După ce avem o primă cauză propusă de voi și validată de Uleiosul, vom da startul colectărilor (numărul maxim de cauze selectate este ȘASE, iar dacă sunt mai multe, vom face o selecție).

Pasul 4: Cantitatea de ulei alimentar uzat colectată de la gospodăriile casnice îi va fi adusă Uleiosului, iar acesta îl va preda unui centru de colectare.

Pasul 5: Pentru cantitatea colectată de cel care pedalează, Uleiosul donează 80% din suma obținută în urma predării către cauza validată.

 

Ce realizăm

Bicicliştii susțin prin colectările efectuate o cauză, Uleiosul menține în continuare mediul curat, iar societatea se bucură de colectări prompte.

Perspectivă:

Din cauza deficitului de personal, Uleiosul nu a reușit să ajungă la toate solicitările de colectare primite (în ultimele trei luni a primit 239 de solicitări, dintre care nici măcar jumătate nu au fost onorate). Acest lucru s-a întâmplat deoarece odată cu extinderea proiectului în Iași, oamenii serioși au început să dispară, iar proiectul avea de ales între sfârșitul programului de colectare pe București sau lansarea unei campanii care să fie mai ușor de receptat. Ideea care a fost rostită cu înțelepciune și mult curaj: „Pedalează pentru cauza ta”.

În luna iulie nu a ajuns la 29 de adrese, adică nu a colectat 226 de litri. În luna august nu a ajuns la 133 adrese, adică nu a colectat 799 de litri, iar în luna septembrie nu a ajuns la 77 de adrese, adică nu a colectat 595 de litri de ulei alimentar uzat.

Orientativ, făcând un total pentru litrii care nu au fost colectați în cele trei luni, cei care propun o cauză și merg să colecteze această cantitate de ulei alimentar uzat de la gospodăriile casnice, ar putea să obțină 2595 RON pentru cauza înscrisă.

Concluzie

Extinderea proiectului, creșterea numărului de solicitări, deficitul de personal, problemele legate de mentenanța cargo bicicletelor (apărute în urma pedalării și colectării incorecte de către voluntari) și supărările/frustrările/observațiile, dar și încurajările susținătorilor au dus la apariția campaniei „Pedalează pentru cauza ta”.

 

Ne dorim ca prin această campanie să reuşim să răspundem tuturor solicitărilor de predare a uleiului alimentar uzat. Te încurajăm să ne trimiţi întrebări, sugestii sau chiar să ne susţii campania prin propunerea unei cauze sau înscrierea ca şi biciclist pentru colectarea uleiului alimentar uzat.

Contactează-ne la uleiosul@gmail.com sau la 0741 027 082.

 

Uleiosul este un proiect susţinut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.

Publicat în Reciclare ulei | Lasă un comentariu

Lecție educativă la Grădinița Euro Kid din Iași: un copil educat va asigura un viitor mai curat!

2 octombrie 2017

Feodor Dostoievski spunea că „sufletul se vindecă atunci când ești în preajma copiilor”. Uleiosul a mers joi, 28 septembrie, să le vorbească copiilor de la Grădinița Euro Kid din Iași despre cum trebuie protejat, respectat și îngrijit sufletul naturii pentru ca mai apoi să se bucure de ea și minunile pe care ni le oferă.

Grupa Buburuzelorbuburuza_funny, copilași de 3-4 ani, a fost una dintre marile provocări la care a fost supus Uleiosul și ajutoarele lui. Educația pornește de la cei mici. Știm că un copil educat va fi un adult informat, așa că discursul a fost unul adaptat pentru nivelul lor de vârstă și de înțelegere. Întrebări nu am primit, dar am descoperit împreună că Uleiosul este un proiect ecologic, adică se preocupă de protejarea mediului prin aruncarea gunoiului la coș/tomberon pentru că dacă acesta este aruncat pe jos, noi nu vom mai putea să stăm pe iarbă sau să ne jucăm în parc.

01    06   11

Grupa Albinuțelor albinute, copilași de 4-5 ani, a fost una cu întrebări „speciale”: „Vreau să mă plimb cu cargo bicicleta!”, „Mașina o să miroase a mâncare dacă folosim biodisel?”. Desigur, ajutoarele Uleiosului le-a explicat copiilor că vor fi plimbați cu cargo bicicleta la următoarea vizită (când va colecta uleiul alimentar uzat de la grădiniță – viitor punct de colectare) și că mașina nu o să miroase nici a gogoși și nici a șnițele chiar dacă va merge cu biodisel făcut din uleiul în care au gătit deoarece trece prin procese complicate până să ajungă un combustibil.

Grupa Fluturașilor fluturas, copilași de 5-6 ani, știa că Uleiosul militează pentru protecția mediului, iar dacă uleiul folosit la gătit este aruncat la coș/chiuvetă/wc va ajunge în ape și va omorî plantele și viețuitoarele care trăiesc acolo, iar dacă va ajunge în sol nu va mai lăsa plantele să crească în acel loc.

La fel ca oricare altă lecție pe care Uleiosul a susținut-o până acum în școli și grădinițe, se bucură că de fiecare dată discuția avută cu copiii este o experiență unică. Acesta le-a promis că va reveni pentru a vedea dacă vor pune în aplicare ce au învățat de la Uleiosul și până atunci așteaptă cu nerăbdare să își croiască fiecare câte o poveste despre cum ajută la protejarea mediului, despre cum colectează ei uleiul alimentar uzat (cu ajutorul părinților neapărat) salvând peștii și viețuitoarele din ape, ba chiar și despre cum ajută la regenerarea solului prin plantarea plantelor și copacilor.

IMAG2879    IMAG2878

Articol scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)

Publicat în Reciclare ulei | Etichete , , | Lasă un comentariu

Ziua „R – Zero Waste Home”

29 septembrie 2017

5. R de la „ROT” (în engleză) și C de la „Compost” (în română)

Deșeurile casnice sunt printre cele mai grele deșeuri de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse (Refuză), „Reduce (Redu), „Reuse (Reutilizează), „Recycle (Reciclează), „Rot (Transformă în îngrășământ). Așadar, am transformat zilele de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”, iar astăzi vă prezentăm ultima parte: R de la „ROT” (în engleză) și C de la „Compost” (în română). Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.

21082229_1574914535894128_1765619532_o

Bette Midler scria în Los Angeles Times că și-a petrecut întreaga viață așteptând o minune sau o experiență magică prin care să își vadă munca într-o imagine uriașă, iar acest lucru s-a întâmplat în momentul în care s-a apucat să facă îngrășământ.

Procesul realizării compostului presupune reciclarea materialelor organice și este modalitatea naturii de a recicla substanțele și materialele care ajung în sol. Realizat acasă creează condiții ideale pentru o bucătărie fără resturi și fără deșeuri, apoi îngrășămintele obținute sunt naturale și nu poluează pământul.

Cum îți poți da seama că transformarea în îngrășăminte are loc?

Poți să selectezi niște resturi vegetale (frunze, fructe) și să le lași o perioadă să putrezească. Vei observa că sunt niște viermi care transformă substanțele organice în substanțe bogate în nutrienți, benefice solului. Deși pare un proces nu tocmai plăcut și este complicat, urât mirositor și murdar, este unul dintre componentele cercului vieții: transformă substanțele care nu pot fi refuzate, reduse, reutilizate sau reciclate.

Aspecte care trebuie luate în considerare atunci când facem compost:

Costul: investiții pentru spațiu și unelte

Locație: spațiu deschis (curte/grădină)

Estetic: unele sisteme pot arăta inestetic și trebuie mascate cu diverse decorațiuni

Consum: fructe, frunze, deșeuri organice, zaț de cafea, carton, coajă de la ouă, oase, resturi de mâncare

Producția: poate lua sfârșit sau poate fi grăbită prin folosirea unor fertilizatoare

Implicare: Trecerea de la maro (Carbon) la verde (Nitrogen) trebuie atent supravegheată deoarece transformarea poate emite mirosuri neplăcute

Dăunători: nu se amestecă resturile animale cu cele vegetale, deoarece apar dăunători care stopează procesul transformării în îngrășământ

Capacitate: se pune la compost atât cât permite spațiul, niciodată mai mult.

Este important de reținut că nu se amestecă tipurile de „ingrediente” folosite la compost și că se face în aer liber.

Următorul articol (ultimul) vă va prezenta care sunt beneficiile celor 5 R pentru casa dumneavoastră.

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)

Publicat în Reciclare ulei | Lasă un comentariu

Uleiosul pregătește campania „Pedalează pentru cauza ta”

27 septembrie 2017

Scrisoare deschisă către susținătorii proiectului Uleiosul

 

Dragii noștri,

Uleiosul are de făcut o mărturisire multiplă :)

 1. Vineri, 6 octombrie lansează oficial proiectul în Iași. După 5 luni de când este în acest oraș a obținut Autorizația de Mediu și este pregătit să înceapă colectările atât de la persoanele fizice, cât și de la persoanele juridice.
 1. Este pe cale de a lansa un apel către populație printr-o campanie numită „Pedalează pentru cauza ta”. Aceasta are scopul de a găsi oameni dedicați cărora le place să pedaleze pentru cauza în care cred.

Ce presupune desfășurarea campaniei „Pedalează pentru cauza ta”? Să urmărim pașii și să înțelegem:

Pasul 1: Uleiosul vă pune la dispoziție adresele din cele șase sectoare unde există solicitări de colectare.

Pasul 2: Propuneți o cauză și un om care să știe să pedaleze pe cargo bicicletă.

Pasul 3: După ce avem o primă cauză propusă de voi și validată de Uleiosul, vom da startul colectărilor (numărul maxim de cauze selectate este ȘASE, iar dacă sunt mai multe, vom face o selecție).

Pasul 4: Cantitatea de ulei alimentar uzat colectată de la gospodăriile casnice îi va fi adusă Uleiosului, iar acesta îl va preda unui centru de colectare.

Pasul 5: Pentru cantitatea colectată de cel care pedalează, Uleiosul donează 80% din suma obținută în urma predării către cauza validată.

Pasul 6: Cargo biciclistul susține prin colectările efectuate o cauză, Uleiosul menține în continuare mediul curat, iar societatea se bucură de colectări prompte.

_MG_8094

Perspectivă

Din cauza deficitului de personal, Uleiosul nu a reușit să ajungă la toate solicitările de colectare primite (în ultimele trei luni a primit 400 de solicitări), iar mai jos puteți citi ce și cât înseamnă acest lucru.

În luna iulie nu a ajuns la 35 de adrese, adică nu a colectat 281 de litri. În luna august nu a ajuns la 170 adrese, adică nu a colectat 1 125 de litri, iar în luna septembrie (până în prezent) nu a ajuns la 81 de adrese, adică nu a colectat 680 de litri de ulei alimentar uzat.

Orientativ, făcând un total pentru litrii care nu au fost colectați în aceste trei luni, cei care propun o cauză și merg să colecteze această cantitate de ulei alimentar uzat de la gospodăriile casnice, ar putea să obțină 3 337 RON pentru cauza înscrisă.

Cu drag pentru toți susținătorii Uleiosului,

Uleiosul

Publicat în Reciclare ulei | Lasă un comentariu

Proiecție de filme despre mediu II: Roșia Montană, un loc la marginea prăpastiei

25 septembrie 2017

Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.) are onoarea să vă prezinte a doua ediție a proiectului „Proiecție de filme despre mediu”! Am ales ca temă pentru această ediție Roșia Montană din cauză că proiectul de conservare a zonei Roșia Montană a revenit pe buzele românilor după ce premierul Mihai Tudose a anunțat retragerea dosarului pentru includerea pe lista patrimoniului UNESCO.

Proiecția va avea loc în Iași pe 28 septembrie la CUIB de la ora 19. Scopul acestei ediții este reamintirea și conștientizarea importanței pe care o are lupta împotriva exploatării zăcămintelor de aur de la Roșia Montană.

Despre locul-gazdă
CUIB – Centrul Urban de Inițiative Bune este un spaţiu în care ideile creative, spiritul civic sau simpla bună dispoziţie sunt încurajate şi incubate. Inițiativă de pionerat a Asociației Mai Bine, este prima afacere socială din Romania care are ca misiune promovarea teoretică și practică a consumului sustenabil. Dezvoltă alternative pentru minimizarea impactului negativ asupra naturii și pentru sporirea impactului pozitiv în comunitate.

Desfășurarea evenimentului
Având în vedere că numărul de locuri este limitat, intrarea se face pe bază de confirmare (sunat/mesaj la numărul 0743 780 766 – Anca). Documentarul durează 80 de minute. După terminarea acestuia va avea loc o tombolă în care oferim cartea „Afacerea Roşia Montană” scrisă de Mihai Goțiu.

Mihai Goțiu a investigat „Afacerea Roșia Montană” timp de 11 ani și a realizat sute de interviuri pentru a înțelege ce se întâmplă de fapt în acele locuri. A strâns o documentaţie impresionantă despre alte exploatări similare din întreaga lume şi despre metodele înstrăinării resurselor României din ultimele decenii. A intrat în posesia unor documente interne ale companiei miniere, corespondenţe diplomatice şi strategii de lobby care indică implicarea unor persoane importante de la Washington, Londra, Bruxelles, Bucureşti şi din conducerea NATO în derularea Afacerii. A urmărit îndeaproape modul în care s-a format, a acţionat şi s-a dezvoltat mişcarea de rezistenţă, fapt care i-a permis să prezică, încă din 2007, că Roşia Montană va deveni cea mai importantă mişcare civică din România şi să indice cu exactitate, cu două luni mai devreme, momentul şi amploarea protestelor din toamna lui 2013. Pentru articolele legate de subiectul Roşia Montană, a fost premiat de societatea civilă la Green Awards 2011 şi de profesioniştii din presă la Gala SuperScrieri 2012.

afacerea-rosia-montana_1_fullsize

Dorim ca pe lângă tombolă să existe și o discuție pe baza filmului urmărit pornind de la teme de discuție cum ar fi: exploatare, turism, probleme legate de mediu și de societate. Așteptăm un feed-back și propuneri de filme/recomandări din partea publicului.

Proiectul „Proiecție de filme despre mediu” este gândit în termenii susținerii și promovării mediului. Acesta a pornit din dorința de a aduce în vederea oamenilor riscurile la care se supun zilnic din cauză că nu respectă mediul, nu știu ce este educația ecologică, iar dacă știu ce este, nu reușesc să o aplice din cauza miturilor existente.

Scopul proiectului „Proiecție de filme despre mediu” este promovarea educaţiei ecologice, a mobilităţii urbane, a alimentației sănătoase, a utilizării eficiente a resurselor şi a responsabilităţii sociale și cel mai important, conștientizarea problemelor existente în prezent, eventual raportate la cele din trecut.

Mai multe informații despre această proiecție pot fi citite accesând pagina de Facebook a evenimentului „Proiecție de filme despre mediu II”.

Proiectele Asociației S.T.U.P. sunt susținute prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.

Scris de Anca-Georgiana Zaharia, Specialist PR,
Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)

Publicat în Reciclare ulei | Etichete , , , , | Lasă un comentariu

Ziua „R – Zero Waste Home”

15 septembrie 2017

 

4. R de la RECICLEAZĂ ce nu poți REFUZA, REDUCE sau REUTILIZA

Deșeurile casnice sunt printre cele mai grele deșeuri de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse (Refuză), „Reduce (Redu), „Reuse (Reutilizează), „Recycle (Reciclează), „Rot (Transformă în îngrășământ). Așadar, vom transforma umătoarele zile de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”, iar astăzi vă prezentăm partea a patra: R de la RECICLEAZĂ ceea ce nu poți REFUZA, REDUCE sau REUTILIZA. Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.

 

21082229_1574914535894128_1765619532_o

 

După cum ați văzut până acum în articolele precedente, cartea Zero Waste Home nu este doar despre reciclare, iar procesul reducerii deșeurilor începe din afara casei prin reducerea nivelului de consum. Întregul proces al reciclării nu necesită doar energie, ci și foarte multe regulamente (lipsă) în ceea ce privește coordonarea eforturilor lucrătorilor, municipalităților, consumatorilor și a celor care se ocupă de reciclare.

Soluții pentru reducerea deșeurilor

Comunicare între producători și reciclatori: producătorii trebuie să le comunice persoanelor responsabile de reciclare care sunt părțile unui produs deoarece unele componente se pot recicla, iar altele nu. 2. Consumatorii trebuie să fie informaţi în legătură cu politicile locale ale reciclării, dar şi în privinţa responsabilităţii consumului şi a reducerii nivelului acestuia.

Municipalităţile trebuie să participe activ în găsirea unor centre de reciclare şi colectare atât pentru deşeurile de dimensiuni mici, cât şi pentru cele de dimensiuni mari şi, de ce nu, să construiască un loc în care pot fi vândute şi făcute cunoscute obiectele reciclate.

Municipalităţile trebuie să lucreze cu camionete sau automobile de dimensiuni mari pentru asigurarea unui transport sigur, rapid şi ieftin de la domiciliile oamenilor, iar pentru traininguri pot apela la specialişti în recuperarea materialelor de la centrele de reciclare (pentru a răspunde sigur şi clar la întrebările care le vor fi adresate de populaţie).

Procesul de recuperare al materialelor reciclabile se referă la sortarea lucrurilor astfel încât acestea să fie cele mai bune în ceea ce priveşte calitatea, la profesionalismul angajaţilor şi informaţiile pe care le deţin în domeniul în care lucrează.

Pentru orice produs cumpărat se poate realiza o analiză a procesului de fabricare, inclusiv a gradului de reciclare pe care îl are. Obiectele din plastic sunt toxice atât în momentul fabricării, cât şi al reciclării, deoarece cu fiecare reutilizare, plasticul îşi pierde din calităţi şi devine periculos în timpul folosirii lui sub diverse forme, iar în cele din urmă devine nereciclabil şi este destinat gropii de gunoi.

Rezultatele noii „economii verzi”în care producătorii utilizează amestecuri de materiale biodegradabile sau care pot fi transformate în îngășământ au devenit o problemă, deoarece creează confuzie în rândul consumatorilor și nu mai reciclează obiectele crezând că nu mai sunt periculoase. Reciclarea este necesară pentru orice tip de produs pentru ca acesta să nu ajungă netransformat în sol sau în natură, poluându-le.

Cu ajutorul celor 5 de R, folosiți în ordinea precizată până acum, noi, consumatorii putem înlătura orice dubiu pe care îl avem legat de protejarea naturii dacă din când în când refuzăm lucrurile de care nu avem nevoie, reducem nivelul de consum, reutilizăm obiectele și apoi le reciclăm. Tot ceea ce este necesar să reținem este că reciclarea este o soluție mult mai bună decât aruncarea, deoarece salvează energia, ajută la conservarea și ocrotirea resurselor naturale și  redirecționează materialele din drumul pe care îl au în urma aruncării.

O posibilă listă a produselor reciclabile pe care le avem în casă ar putea fi următoarea

*produsele care conțin plastic (este bine să întrebați la un centru de reciclare a plasticului dacă obiectele pe care doriți să le reciclați pot fi reciclate deoarece există și lucruri din plastic nereciclabile)

*dopuri

*haine și papuci

*produse periculoase: baterii, vopsele, ulei de motor

Oglinzile, becurile, obiectele din sticlă sau cristal, ceramică sau hârtia fotografică se reciclează doar de anumite centre, adesea ele sunt catalogate ca fiind nereciclabile. Este recomandat să se construiască sau să se amenajeze spații pentru colectarea selectivă în baie și în bucătărie pentru a fi mai ușor de selectat tipurile de obiecte reciclabile.

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)

 

Publicat în Reciclare ulei | Etichete , , | Lasă un comentariu

Ziua „R – Zero Waste Home”

9 septembrie 2017

3. R de la REUTILIZEAZĂ ceea ce nu poți REFUZA sau REDUCE

Deșeurile casnice sunt printre cele mai grele deșeuri de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse (Refuză), „Reduce (Redu), „Reuse (Reutilizează), „Recycle (Reciclează), „Rot (Transformă în îngrășământ). Așadar, vom transforma umătoarele cinci zile de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”, iar astăzi vă prezentăm a treia parte: R de la REUTILIZEAZĂ ceea ce nu poți REFUZA sau REDUCE. Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.

21082229_1574914535894128_1765619532_o

Majoritatea oamenilor confundă termenii „a reutiliza” și „a recicla”, diferența majoră constând în reducerea materiei folosite în alcătuirea obiectului respectiv. Reciclarea este definită ca fiind procesul de reproducere a unui lucru prin oferirea unei noi forme sau utilizări. Reutilizarea, în schimb, reprezintă utilizarea unui produs în starea lui inițială de mai multe ori până la uzură, iar în cele din urmă oferirea unei noi forme și întrebuințări prin procesul reciclării.

În prezent, reutilizarea este asociată cu un fenomen „hippie”, dar respectând ierarhia, după refuzare și reducere, reutilizarea devine o acțiune simplă dacă, de exemplu, pungile pe care le primim la cumpărături sunt refolosite pentru alte cumpărături sau pentru cărat/transportat diverse lucruri.

Reutilizarea reprezintă punctul critic pentru „Zero Deșeuri Acasă” deoarece are în vedere atât consumul și cumpărarea, cât și reducerea prin:

Eliminarea consumului risipitor: reutilizarea anumitor obiecte poate elimina nevoia de a împacheta produsele în ambalaje chimice și periculoase pentru mediu și pentru oameni și, astfel, poate face ca utilizările de unică folosință să dispară prin simplul fapt că atunci când mergeți la cumpărături refolosiți pungile cumpărate anterior.

Reducerea epuizării resurselor prin: împărțirea sau distribuirea produselor cumpărate prin împrumut, închiriere, vânzare sau schimbare. O altă metodă de reducere a epuizării resurselor constă în cumpărarea produselor second sau a produselor cu caracter reutilizabil, reîncărcabil, reparabil sau care se pot reumple.

Mărirea duratei de viață a bunurilor achiziționate: reparați bunurile stricate (mergeți dumneavoastră la magazin pentru a cumpăra piesele necesare sau sunați un profesionist), dați o altă întrebuințare lucrurilor învechite (transformați paharele în suporturi pentru pixuri), returnați anumite obiecte refolosibile magazinelor (umerașele) sau salvați obiectele pe jumătate folosite (scrieți sau printați pe partea nefolosită a unei hârtii).

Lista celor mai întâlnite produse reutilizabile

Lista celor mai întâlnite produse reutilizabile

 

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)

Publicat în Reciclare ulei | Etichete , , , , | Lasă un comentariu

Prima lecție educativă în Iași

4 septembrie 2017

Ne place să fim primii în educația copilului, în dezvoltarea lui și în înțelegerea pe care ar trebui să o deprindă de mic pentru a realiza lucruri importante și benefice lui atunci când va fi mare.

Toamna se numără bobocii, iar noi, pe 1 septembrie am mers la Centrul 1-2-3 Education să dăm startul activităților de mediu (lecțiilor educative) pe care vom începe să le numărăm împreună cât de curând. Aici am găsit copii frumoși care știau ce înseamnă educația ecologică.

21231240_1755168971442262_8723741528072462960_n

sursă foto: FB/Centrul 1-2-3 Education

Împreună cu învățăceii am desenat copăcelul ecologic a cărui ramuri sunt ocrotirea plantelor și animalelor, grija pentru mediu și respectul pentru acesta, reciclarea și colectarea selectivă. Am descoperit împreună că reciclarea este un lucru bun atât pentru noi, cât și pentru mediu pentru că prin aceasta înțelegem să utilizăm un produs/un lucru, iar în momentul în care nu ne mai place sau s-a stricat să îi putem da o altă formă și o altă întrebuințare. De asemenea, din discuțiile cu aceștia am dedus că natura merită și trebuie respectată pentru că doar cu ajutorul ei noi putem rămâne sănătoși.

IMAG2808

 

Atunci când mergem în excursii în natură nu aruncăm gunoaiele pe jos, nu aprindem focul și strângem după noi.

La Uleiosul am ajuns treptat: li s-a prezentat o sticlă și trebuiau să ghicească ce se află în ea (ulei) și la ce se folosește (la gătit). După ce părinții au gătit, răspunsul predominant a fost că acesta este aruncat sau refolosit deoarece nu mai este folositor. Rolul nostru a fost să le arătăm copiilor că uleiul alimentar uzat care ajunge în natură este toxic, iar grija pentru mediu și respectul față de natură dispar prin aceste acțiuni.

Drumul pe care îl parcurge uleiul după ce este folosit la gătit: este aruncat din tigaie la chiuvetă/canalizare/wc. Corodează țevile și le înfundă. În calalizare formează blocuri de grăsime, iar apa refulează pe străzi. Ajuns în ape, formează o peliculă și nu mai permite luminii și oxigenului să mai ajungă la plantele și viețuitoarele care trăiesc acolo și astfel, le omoară. Ajuns în sol oprește regenerarea și nu mai permite plantelor să crească.

Ce se întâmplă dacă uleiul este colectat? Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se pot obține 900 ml de biodiesel și 3 săpunuri de 80 de grame.

21192025_1755169024775590_8662511683856432046_n

sursă foto: FB/Centrul 1-2-3 Education

La finalul lecției, cei care au fost atenți și au demonstrat că au învățat ceva din această lecție au primit o plimbare cu cargo bicicleta. Întrebările au fost ușoare, iar răspunsurile și mai ușoare: Ce face Uleiosul? De ce trebuie respectată natura? Ce se obține din ulei după ce este folosit? În ce se colectează uleiul? La ce se folosește cargobicicleta? ș.a.

 

21191926_1755169121442247_8656769708221972309_n

sursă foto: FB/Centrul 1-2-3 Education

21314282_1755169174775575_2807683693496648414_n

sursă foto: FB/Centrul 1-2-3 Education

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este important ca lecțiile de educație ecologică să fie ținute atât în școală, cât și acasă. Copiii de azi bine-educați vor fi tinerii de mâine bine-informați.

Atât atunci, cât și acum, atragem din nou atenția: uleiul alimentar uzat se pune în recipiente de plastic după ce s-a răcit și doar în prezența unui adult. Uleiosul este un proiect de colectare a uleiului alimentar uzat, iar colectarea se face GRATUIT cu ajutorul cargobicicletei pe toată raza orașului Iași sau poate fi adus la sediul de pe strada Bucium, nr.34 din Iași.

Proiectele Asociației S.T.U.P. sunt susținute prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)

Publicat în Reciclare ulei | Lasă un comentariu

Ziua „R – Zero Waste Home”

2 septembrie 2017

2. R de la REDU ceea ce ai nevoie și nu poți REFUZA

Deșeurile casnice sunt printre cele mai grele deșeuri de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse (Refuză), „Reduce (Redu), „Reuse (Reutilizează), „Recycle (Reciclează), „Rot (Transformă în îngrășământ). Așadar, vom transforma umătoarele cinci zile de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”, iar astăzi vă prezentăm a doua parte: R de la REDU ceea ce ai nevoie și nu poți REFUZA. Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.

21082229_1574914535894128_1765619532_o

În documentarul „10 Questions for the Dalai Lama” de Rick Ray, una dintre frazele celebre era următoarea: „Dacă ai puțin, atunci ai puține motive pentru care să te îngrijorezi. Dacă ai mult, atunci ai multe motive pentru a te îngrijora”.

A reduce din obiectele ce pot deveni deșeuri a devenit principalul ajutor în ceea ce privește criza prin care trece mediul în prezent. Miezul problemei deșeurilor se află în creșterea demografică a populației, în consumul asociat acestei creșteri și în epuizarea resurselor finite naturale. În viața de zi cu zi, focusarea atenției asupra balanței cantitate-calitate și asupra lucrurilor utile-inutile ne va face să ne gândim la ceea ce avem nevoie cu adevărat de cumpărat.

Pentru ca reducerea deșeurilor de acasă să fie implementată cu succes trebuie urmați trei pași importanți:

 1. Evaluarea consumului din trecut: Evaluaţi care sunt adevăratele utilizări pentru care aveți nevoie de lucrurile/ obiectele pe care le aveți în casă și renunțați la cele nefolositoare treptat. Este simplu: autoprovocați-vă – gândiți-vă la lucrul de care credeați că este neapărat nevoie să îl aveți în casă, dar pe care nu l-ați folosit niciodată sau foarte rar.
  *forma de renunțare treptată este mai bună decât obișnuința de a face cumpărături: timpul și munca investite în evaluarea cumpărăturilor anterioare ne va face să ne gândim de două ori înainte de a mai cumpăra ceva „pentru casă”. Prin întregul proces desfășurat pentru a reduce acumularea resurselor „colecționate”, învățăm să echilibrăm balanța cantitate-calitate.
  *să renunți treptat poate să însemne să împarți cu alții: puteți dona sau vinde ceea ce nu vă este de folos.
  *renunțarea treptată face ca procesul de reducere al deșeurilor să fie mai ușor: simplificarea face ca planificarea și organizarea logisticii procesului de reducere al deșeurilor să devină mai ușor.
 2. Reducerea actualelor și viitoarelor cumpărături, atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea: acest pas va ajuta la menținerea economiilor și în investirea în lucruri de care chiar aveți nevoie. Puteți realiza acest pas prin reducerea împachetărilor cumpărăturilor și folosirea unor ambalaje deja existente în casă, folosirea mașinii personale sau a unui mijloc alternativ de transport (bicicletă), regândirea spațiului de depozitare în interiorul casei, verificarea electrocasnicelor și a aparaturilor avute în interiorul casei (la ce pot folosi? La ce pot renunța?), reducerea cantității de hârtie printată.
 3. Reducerea activităților care sprijină sau încurajează consumul excesiv: citirea și ascultarea mass-mediei nu înseamnă numaidecât și respectarea sfaturilor în ceea ce privește consumul și moda/ noile tendințe.

Practicarea „refuzului” poate fi o tehnică dinainte stabilită în care vă puteți gândi la ce trebuie să spuneți NU. În schimb, practicarea „reducerii” e asemănătoarea unei inițieri a unei afaceri proprii, deoarece trebuie să „accesezi” acele resurse treptate  pentru pragul familial și financiar, iar mai apoi pentru alte resurse necesare.

Reducerea nivelului de consum este considerat cel mai important aspect (ingredientul secret) pentru implementarea cu succes a planului „Zero Waste Home”.

 

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)

Publicat în Reciclare ulei | Lasă un comentariu