Albert Einstein spunea că „Jocul este forma cea mai înaltă a cercetării”. Noi am fost vineri, 3 noiembrie, la Școala Gimnazială Țuțora și am pus în aplicare această afirmație. Am cercetat împreună cu copiii de ce uleiul alimentar uzat este considerat un deșeu nociv și am găsit soluții pentru ca acesta să fie colectat și reciclat chiar și în comunitatea lor.
Am auzit adesea că trebuie să ne bucurăm de ceea ce vedem și de ceea ce avem indiferent de gradul de mulțumire din suflet. Toamna este un anotimp frumos, dar foarte schimbător. Vineri bucuria a venit din faptul că elevii care ne așteptau aveau o energie pozitivă, iar cooperarea lor în timpul lecțiilor a fost una plăcută. Distanța până în comuna Țuțora a fost una care a decurs rapid, dar examinând drumul, am descoperit că nu am fi putut ajunge cu o cargo bicicletă, așa cum o facem de obicei pentru susținerea lecțiilor educative deoarece străzile sunt în reparații, iar vremea a fost mohorâtă.
Razele soarelui au ieșit în momentul în care am făcut cunoștință cu elevii: patru clase cu elevi care emanau bucurie și speranță. Bucurie pentru că le-am adus o altfel de lecție decât cele avute până acum în sălile de clasă și speranță pentru că am descoperit că vor și cred într-un viitor mai bun, într-un mediu mai curat și mai sănătos.
Discuțiile despre ecologie au fost demarate timid pentru că cele două degețele pe care trebuie să le ridice un copil de obicei reflectă siguranța răspunsului, iar de această dată, totul trebuia să vină din cunoștințele lor, nu din cărți și definiții. Bineînțeles, timiditatea nu a durat decât câteva minute deoarece atenția și încrederea au fost obținute rapid când le-am spus că nu dăm note și că vrem să lucrăm împreună pentru ca aceste lecții să fie cele mai frumoase.
Partea practică a fost și mai ușoară întrucât aceștia știau că sănătatea lor și a întregii planete depind de acțiunile lor zilnice.
Ne bucurăm că materialele video și audio, prezentarea afișelor și a flyerelor și discuțiile din cadrul lecțiilor au decurs cu brio, iar copiii au primit informații despre importanța colectării și reciclării uleiului alimentar uzat în scopul conștientizării și responsabilizării acțiunilor acestora.
De asemenea, ceea ce a fost și mai deosebit: în urma susținerii acestor lecții s-a stabilit ca în instituția lor de învățământ să se creeze un punct de colectare al uleiului alimentar uzat și adus la Sediul S.T.U.P. din Iași de pe strada Bucium, nr. 34.
Uleiosul este un proiect susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun!”.
Scris de Anca-Georgiana Zaharia
Specialist PR, Asociația S.T.U.P.