Maria Montessori spunea că „Prima idee pe care un copil trebuie să o dobândească este diferența dintre bine și rău”. Noi suntem total de acord cu aceste spuse și ne bucurăm când copiii știu și ne spun de ce este bine să păstrăm mediul curat și sănătos și care sunt consecințele neglijării acestui aspect.
Luni, pe 13 Noiembrie, Uleiosul a vizitat Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Iași și a plecat foarte mulțumit de la ea deoarece copiii știau multe informații despre ce presupune Educația Ecologică. La fel cum începe oricare altă lecție, discuțiile au plecat de la ce cred ei că înseamnă ecologia, iar răspunsurile au venit sub forma unei definiții, unor cuvinte cheie sau a unor răspunsuri detaliate (cu exemple).
Am descoperit împreună că păstrarea mediului curat depinde de colectarea selectivă a deșeurilor și că reciclarea este unul dintre pașii cei mai importanți pe care îi putem face pentru ca mediul să fie unul sănătos. De asemenea, am ajuns la concluzia că noi putem să fim sănătoși numai dacă mediul este îngrijit și respectat deoarece de el depinde tot ce ne înconjoară.
Plecând de la tipurile de deșeuri pe care copiii le cunosc am ajuns la prezentarea unui alt tip de deșeu pe care îl avem cu toții acasă, doar că nu știam care sunt efectele nocive ale acestuia. În timpul lecției, copiii au văzut cu ajutorul unui experiment că uleiul nu se amestecă cu apa, el rămânând la suprafață și formând o peliculă.
Deseori, până să ajungă în apă, uleiul este aruncat în chiuvetă. Chiar dacă vom lăsa apa să curgă, așa cum am văzut și în experiment, uleiul nu se va amesteca cu apa și va rămâne pe țevile de canalizare înfundându-le și corodându-le. Ajuns în canalizare se va amesteca cu alte substanțe și va forma blocuri de grăsime care va face apa să refuleze și va provoca mirosuri neplăcute. În natură, ajuns în lacuri și râuri formează o peliculă care oprește oxigenul și lumina să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice și astfel, le omoară. Ajuns în sol, îl face nefertil și nu mai permite regenerarea acestuia, nemaipermițând astfel plantarea plantelor și copacilor în zona în care a fost aruncat uleiul alimentar uzat.
Prin susținerea acestor lecții dorim să ridicăm gradul de conștientizare a copiilor asupra protecției mediului. Este important ca aceștia să înțeleagă faptul că sănătatea mediului și a oamenilor depinde de ei și că orice gest influențează fie că este vorba de un bilet aruncat pe jos, fie de un strop de ulei aruncat în sol.
Proiectul „Uleiosul” este susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun!”.
Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA,
Specialist PR, Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)