Lecții educative la Grădinița cu Program Prelungit nr. 21 din Iași

Lecții educative la Grădinița cu Program Prelungit nr. 21 din Iași

În cadrul  lecțiilor desfășurate la Gradinița cu Program Prelungit nr. 21 din Iași în data de 29 noiembrie am avut ocazia să ne întâlnim cu prichindei foarte isteți și doritori de cunoaștere.

Lecțiile au avut ca scop informarea preșcolarilor despre mediul înconjurător și dezvoltarea unor atitudini care să permită manifestarea responsabilă față de acesta. Am susținut patru lecții unde au fost prezenți 20-25 de copii la fiecare lecție atât din grupa mijlocie, cât și din grupa mare. Noi am considerat că vârsta copilăriei e cea mai propice pentru demararea acestor lecții, deoarece copiii întreabă și manifestă o curiozitate pentru tot ce îi înconjoară.

Agitația și energia sunt la ordinea zilei, mai ales când acestea sunt și molipsitoare. Atenția și interesul copiilor au fost atrase încă din primele minute ale lecției printr-o scurtă introducere a membrilor echipei și prezentarea  filmulețului despre proiectul “Uleiosul”.

Cu atenția captată aceștia au participat la discuția despre natură având ocazia să comunice impresii despre ceea ce au înțeles ei, curiozitatea lor fiind menținută și stimulată printr-o dorintă de a înțelege și ocroti natura. Ne-am bucurat că cei mici aveau cunoștințe de bază despre comportamentele negative asupra mediului și consecintele acestora asupra ecosistemelor acvatice și terestre. Totuși am ținut să subliniem importanța colectării, sortării și depozitării deșeurilor la locurile special amenajate, în special al uleiului alimentar uzat, un aspect esențial la această vârstă  fragedă deoarece  copiii urmăresc și copiază comportamentul celor din jur.

 

Activitatea experimentală care a reușit să le stârnească și mai mult interesul a constat în prezentarea consecințelor negative asupra mediului  ca urmare a aruncării uleiului alimentar uzat necorespunzător și anume ce se întâmplă în momentul în care uleiul intră în contact cu apa. La fel de încântați au fost și atunci când prin mâinile lor gingașe a trecut săpunul realizat din ulei alimentar uzat, aceștia fiind foarte uimiți că din uleiul folosit la prăjit se poate obține un săpun cu un miros atât de plăcut.

Proiectul “Uleiosul” a fost explicat prin prezentare de fotografii, vizionarea filmuletului de prezentare și oferirea explicațiilor despre ceea ce face mai concret Uleiosul, în speranța că aceștia vor transmite acasă părinților și ca urmare vor renunța la obiceiul de a lăsa uleiul folosit în bucătărie să ajungă în canalizare având alternativa de a-l colecta și de a proteja mediul înconjurător.

Spre finalul lecțiilor am făcut și o recapitulare a celor discutate pe parcurs, iar prin conversațiile pe care le-am purtat cu copiii considerăm că am reușit să îi facem interesați și doritori de a ști cât mai multe despre mediu și investigarea acestuia. De asemenea, am reușit să îi facem să înțeleagă cum se leagă lucrurile în natură și cum pot ei ocroti natura.

Proiectul Uleiosul este susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun!”

Scris de Laura Alexandra Ciornodolea,
Voluntar S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)