Feodor Dostoievski spunea că „sufletul se vindecă atunci când ești în preajma copiilor”. Uleiosul a mers joi, 28 septembrie, să le vorbească copiilor de la Grădinița Euro Kid din Iași despre cum trebuie protejat, respectat și îngrijit sufletul naturii pentru ca mai apoi să se bucure de ea și minunile pe care ni le oferă.
Grupa Buburuzelor, copilași de 3-4 ani, a fost una dintre marile provocări la care a fost supus Uleiosul și ajutoarele lui. Educația pornește de la cei mici. Știm că un copil educat va fi un adult informat, așa că discursul a fost unul adaptat pentru nivelul lor de vârstă și de înțelegere. Întrebări nu am primit, dar am descoperit împreună că Uleiosul este un proiect ecologic, adică se preocupă de protejarea mediului prin aruncarea gunoiului la coș/tomberon pentru că dacă acesta este aruncat pe jos, noi nu vom mai putea să stăm pe iarbă sau să ne jucăm în parc.
Grupa Albinuțelor , copilași de 4-5 ani, a fost una cu întrebări „speciale”: „Vreau să mă plimb cu cargo bicicleta!”, „Mașina o să miroase a mâncare dacă folosim biodisel?”. Desigur, ajutoarele Uleiosului le-a explicat copiilor că vor fi plimbați cu cargo bicicleta la următoarea vizită (când va colecta uleiul alimentar uzat de la grădiniță – viitor punct de colectare) și că mașina nu o să miroase nici a gogoși și nici a șnițele chiar dacă va merge cu biodisel făcut din uleiul în care au gătit deoarece trece prin procese complicate până să ajungă un combustibil.
Grupa Fluturașilor , copilași de 5-6 ani, știa că Uleiosul militează pentru protecția mediului, iar dacă uleiul folosit la gătit este aruncat la coș/chiuvetă/wc va ajunge în ape și va omorî plantele și viețuitoarele care trăiesc acolo, iar dacă va ajunge în sol nu va mai lăsa plantele să crească în acel loc.
La fel ca oricare altă lecție pe care Uleiosul a susținut-o până acum în școli și grădinițe, se bucură că de fiecare dată discuția avută cu copiii este o experiență unică. Acesta le-a promis că va reveni pentru a vedea dacă vor pune în aplicare ce au învățat de la Uleiosul și până atunci așteaptă cu nerăbdare să își croiască fiecare câte o poveste despre cum ajută la protejarea mediului, despre cum colectează ei uleiul alimentar uzat (cu ajutorul părinților neapărat) salvând peștii și viețuitoarele din ape, ba chiar și despre cum ajută la regenerarea solului prin plantarea plantelor și copacilor.
Articol scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)