FII
VOLUNTAR
CE FACE UN VOLUNTAR S.T.U.P.?
- Proiectul Uleiosul: se implică în desfășurarea de campanii de informare a populației asupra efectelor nocive pe care le are uleiul alimentar uzat aruncat la chiuvetă sau la canalizare; colectează prin folosirea unei cargo biciclete uleiul alimentar uzat de la gospodăriile casnice; participă la lecțiile de educație ecologică din școlile din Iași.
- Biblioteca S.T.U.P.: se implică în promovarea titlurilor din Bibliotecă; propune titluri de cărți pe teme de mediu/societate; recomandă prietenilor proiectul.
- Proiecții de filme despre mediu: se implică în organizarea proiecțiilor de filme prin propunerea de filme/documentare, promovarea în comunitățile în care își desfășoară activitatea și poate asigura partea tehnică (în funcție de abilitățile deținute).Propune propriile idei sau proiecte ce pot fi dezvoltate în cadrul Asociaţiei S.T.U.P.
CUM POȚI DEVENI VOLUNTAR?
Trimite-ne o scrisoare de motivație sau un CV la adresa de e-mail uleiosul@gmail.com.
Contactează-ne pentru mai multe informații la 0743 780 766 (Marian).
Vizitează-ne la sediul nostru situat pe strada Bucium, nr. 34 (incinta Moldomobila).
DESPRE S.T.U.P.
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.) a fost înființată în urmă cu trei ani din dorința de a promova educația ecologică, mobilitatea urbană, alimentația sănătoasă, utilizarea eficientă a resurselor și responsabilitatea socială prin susținerea și derularea unor proiecte comunitare cu impact social și de mediu. Primul proiect al Asociației este Uleiosul, proiect de colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic cu ajutorul unei cargo biciclete. Biblioteca S.T.U.P. este al doilea proiect S.T.U.P. care își dorește să aducă o schimbare în comunitate prin faptul că împrumutul și accesul la informație este gratuit, iar temele abordate coincid cu scopul Asociației și anume: protejarea mediului. O bibliotecă nu vine niciodată singură, iar la noi a venit împreună cu ideea de a strânge oamenii în jurul unui film despre mediu și astfel „Proiecțiile de filme despre mediu” au devenit al treilea proiect al Asociației S.T.U.P. Până în prezent am avut trei proiecții de filme (Chasing Ice, Roșia Montană-un loc la marginea prăpastiei și Tomorrow).
DESPRE VOLUNTARIAT
„La o populație de doar 5 milioane de locuitori există un număr de circa 115.000 organizații neguvernamentale nonprofit cu circa 10 milioane de membri (peste 84% dintre norvegieni sînt membri al cel puțin unei organizații, în timp ce 60% sînt afiliați la cel puțin două organizații, iar 38% în mai multe). Cam jumătate din populația totală adultă a Norvegiei participă anual la acțiuni de voluntariat, contribuția totală de muncă prestată fiind echivalentul a ceea ce ar necesita 115.000 de angajați cu normă întreagă (circa 5% din Venitul Național Brut)!”… citeşte articolul
Voluntariatul îţi oferă posiblitatea de a transforma comunitatea în care trăieşti şi este totodată un „medicament” pentru sănătatea ta (n.r. text în limba engleză):
„Both pieces of research were conducted only on people over 50, but there are plenty of other reports which suggest volunteers of all ages are healthier, potentially with lower weight, reduced cholesterol and more stamina, flexibility and less stressed.”… citeşte articolul
Avem nevoie de voi
Din cauza deficitului de personal, Uleiosul nu a reușit să ajungă la toate solicitările de colectare primite (în lunile de vară am primit 400 de solicitări, dintre care nici măcar jumătate nu au fost onorate). Acest lucru s-a întâmplat deoarece, odată cu extinderea proiectului în Iași, am avut de ales între încheierea proiectului pe Bucu-rești sau lansarea unei campanii prin care cerem ajutorul comunității. Așa s-a născut campania: „Pedalează pentru cauza ta!”.
Mai exact,
În luna iulie nu am ajuns la 35 de adrese, adică nu am colectat 281 de litri. În luna august nu am ajuns la 170 adrese, adică nu am colectat 1 125 de litri, iar în luna septembrie (până pe 27 septembrie) nu am ajuns la 81 de adrese, adică nu am colectat 680 de litri de ulei alimentar uzat.
Orientativ, făcând un total pentru litrii care nu au fost colectați în aceste trei luni, cei care propun o cauză și merg să colecteze această cantitate de ulei alimentar uzat de la gospodăriile casnice (prin înscrierea în campania „Pedalează pentru cauza ta!”), ar putea să obțină 3.337 lei pentru cauza înscrisă.
Un litru de ulei alimentar uzat este valorificat cu 2 lei. În campania „Pedalează pentru cauza ta!”, 80% din sumă merge către cauza înscrisă și selectată, iar 20% rămâne pentru mentenanța cargo bicicletelor și pentru întocmirea actelor necesare.