Ești gata să pedalezi pentru cauza ta?

Ești gata să pedalezi pentru cauza ta?

Dacă ai afla că viața îți este în pericol, iar singura ta scăpare ar fi să pedalezi 10 km, ai face-o?

Dacă ai afla că apa pe care o bei este poluată cu un tip de grăsime pe care îl arunci în canalizare, iar procesul de curățare este unul toxic, ai mai arunca?

Dacă ai afla că uleiul alimentar uzat pe care îl arunci ajunge în apă și în sol și astfel omoară și distruge tot ce întâlnește în calea lui, ai mai arunca?

Dacă cineva ți-ar pune la dispoziție o cargo bicicletă și ți-ar spune că dacă ai colecta 60 de litri de ulei alimentar uzat într-o zi ai primi 96 de lei, ai face-o?

În prezent, România colectează selectiv deșeurile în proporție de 5%.

În prezent, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor.

În prezent, România este în procedură de infringement pentru calitatea aerului și nu numai.

Mai multe informații despre evoluția generării și tratării deșeurilor în Uniunea Europeană (UE)http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Waste_statistics/ro

Campania „Pedalează pentru cauza ta!” este cea care vrea să fie mai aproape de tine, cu mai multe informații și beneficii fizice și psihice.

Campania „Pedalează pentru cauza ta!” este cea care dacă propui o cauză și ești dispus să pedalezi pentru ea, mergând la colectări în București, îți oferă 80% din suma obținută în urma valorificării uleiului alimentar uzat pentru cauza ta.

Campania „Pedalează pentru cauza ta!” este pentru tine, pentru cei care au nevoie de bani și nu știu de unde pot face rost, pentru păstrarea sănătății societății și a mediului.

 

Prima cauză în care am crezut este cea a Cercetașilor României din Sectorul 6. Ei nu au pedalat, ci au decis să meargă la colectări folosindu-se de mijloacele de transport în comun. Am fost bucuroși și i-am încurajat să se implice în proiect deoarece, într-o lume normală, mijloacele de transport în comun sunt pe locul trei, după pietoni și biciclete în piramida mobilităţii urbane.  Ei au demonstrat că prin perseverență, implicare și devotament pot fi colectați … litri de ulei alimentar uzat de la gospodăriile casnice din Sectorul în care își desfășoară activitatea. Ceea ce ne-a motivat să credem în ei a fost faptul că nu s-au oprit la colectări. Și-au propus să meargă în școli și să susțină campanii de informare privitoare la efectele pe care le are aruncarea uleiului alimentar uzat în canalizare. Ei pot!

Campania „Pedalează pentru cauza ta!” este o acțiune care vine în sprijinul societății și care se adresează societății pentru că își dorește ca România să evolueze, să depășească pragul de 5% în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, să fie înțeleasă de populație ca fiind o cale rapidă de a urca cel puțin un loc în clasamentul țărilor din Europa, să fie privită ca o țară cu potențial.

Campania „Pedalează pentru cauza ta!” urmărește să transforme replica „Vreau o țară ca afară!” în „Trăiesc într-o țară ca afară!”, dar poate face acest lucru numai prin implicarea ta, prin înțelegerea problemelor actuale cu care ne confruntăm și prin găsirea și implementarea unor soluții care vin în sprijinul comunității. Uleiosul crede că putem avea o țară cum sunt celelalte și este optimist pentru că vă pune la dispoziție tot ce este nevoie:

  • O listă cu adresele de unde se poate colecta uleiul alimentar uzat;
  • Un mijloc de transport ecologic – cargo bicicletă;
  • Spațiu de depozitare pentru uleiul alimentar uzat colectat;
  • 80% din suma obținută pe uleiul alimentar uzat în urma valorificării acestuia.

Scopul principal al Proiectului Uleiosul esteinformarea, responsabilizarea și conștientizarea asupra faptului că uleiul alimentar uzat aruncat la canalizare este un deșeu periculos atât pentru societate, cât și pentru natură deoarece înfundă și corodează țevile de canalizare, provoacă mirosuri neplăcute, poluează apa (formează o peliculă care nu mai permite oxigenului și luminii să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice) și solul (uleiul râncezește și nu mai permite regenerarea pământului și, respectiv, plantarea).

Deci? Tu CUM și CÂND te implici?

 

Proiectul Uleiosul este susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun!”.

Scris de Anca-Georgiana Zaharia,
Specialist PR, Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)