Despre noii noştri prieteni

Despre noii noştri prieteni

Săptămâna trecută am vizitat două dintre proiectele care se preocupă de prevenirea înmulțirii deșeurilor și am descoperit că orice produs (pe care mulți dintre noi îl consideră nereutilizabil) poate fi transformat în ceva nou, care poate fi reutilizat, mai ales că primește un nou aspect și o nouă întrebuințare.

Miercuri i-am cunoscut pe cei de la Upside-down.  Povestea acestui proiect pornește din 2010 când Andreea Zaharescu, unul dintre co-fondatori, pleacă în Delhi, India cu un proiect AIESEC. După terminarea celor șase luni în care a făcut un internship la o agenție de marketing, și-a prelungit șederea și s-a înscris într-un ONG care promova conceptul de upcycle. Cuvintele care denumesc activitatea lor sunt SALVĂM, CURĂȚĂM, TĂIEM și TRANSFORMĂM. Colectează bannere stradale de la companii publicitare, prelate vechi de camion, camere de cauciuc de bicicletă și resturi de materiale textile de la diverse companii pe care le curăță și dezinfectează cu soluții de curățare. De aici începe partea frumoasă: fiecare bucată de material este tăiată manual și primește o nouă poveste, o nouă șansă de a fi reutilizată. Imaginația și mașinile de cusut sunt instrumentele care stau la baza obținerii huselor pentru laptopuri și tablete, copertelor de carte, portofelelor și borsetelor.

În articolele trecute vă spuneam că avem o bibliotecă. Ei bine, pentru a preveni uzarea cărţilor în urma împrumuturilor, am apelat la Andreea și la Upside-down pentru a le face coperte speciale! Așteptăm cu nerăbdare noile „haine”.

4

3

2

 

 

 

 

 

 

Joi am fost la atelierul celor de la REDU. Proiectul a fost înființat de Asociația „Mai Bine”, ONG cu peste 7 ani de experiență în activități privind protecția mediului, sprijinirea grupurilor defavorizate, încurajarea consumului local şi a comerţului echitabil. Ne-a bucurat să aflăm că prin intermediul proiectului propun să schimbe modul în care este privită moda (promovând conceptul slow fashion vs. fast fashion) și că scopul acestora este dezvoltarea unei economii circulare: colectarea și reducerea cantităților de deșeuri textile prin transformarea lor în produse cu impact asupra mediului și comunității. Aici am găsit noile produse: suporturi pentru tacâm, Snack Bag portabil cu interior impermeabil, diverse accesorii brodate.

 

321

 

Uleiosul este un proiect susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.

 

Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA
Specialist PR
Asociaţia S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)