Înfundă și corodează țevile de canalizare, costurile de întreținere și curățare a stațiilor de epurare întorcându-se tot în buzunarul consumatorului casnic.
Poluează apele formând o peliculă
la suprafața apelor, ceea ce oprește
oxigenul să ajungă la viețuitoarele
și plantele din apă.
Poluează solul,
care are nevoie de ani
pentru a se regenera
şi a redeveni productiv.
CUM COLECTĂM ULEIUL ALIMENTAR UZAT ÎN 3 PAȘI
Strânge uleiul într-un recipient
(ex. PET de 2 sau 5 litri),
strecurându-l de resturile alimentare,
printr-o sită.
Nu amesteca uleiul uzat cu apă, uleiuri minerale,
ulei de motor, lichid de frână sau transmisie,
produse chimice, resturi alimentare sau alte deșeuri
deoarece nu mai poate fi reciclat.
Când ai adunat o cantitate de minim 4 litri,
completează formularul de predare și un
voluntar te va contacta pentru predare, când se
vor înregistra mai multe colectări pe sectorul tău.
RECOMANDĂRI
După ce ați gătit, lăsați uleiul folosit să se răcească. Între timp, puteți pregăti un recipient în care să-l colectați. Vă recomandăm să folosiți sticle de plastic de 2 sau 5 litri, deoarece sunt mai ușor de transportat și poate fi evitată spargerea lor. În cazul în care nu doriți din anumite motive să folosiți sticle de plastic, noi acceptăm orice alt tip de recipiente.
Uleiul trebuie lăsat să se răcească deoarece, fierbinte, poate provoca arsuri grave dacă, din neatenție, ajunge pe piele. În al doilea rând, ar putea provoca topirea sticlelor de plastic. După ce uleiul s-a răcit, cu ajutorul unei pâlnii, turnați-l cu grijă în sticlă. În cazul în care nu aveți la îndemână nicio pâlnie, realizați dumneavoastră una. Este simplu: tăiați partea superioară a unei sticle (mai mici decât cea în care doriți să colectați uleiul), scoateți capacul și este gata – aveți o pâlnie numai bună de folosit.
După colectarea uleiului, acesta ajunge la sediu (mai exact, în depozitul de colectare), urmând să fie transportat la o firmă de reciclare.
Uleiul are proprietăți de reutilizare: poate fi transformat în săpun natural, în combustibil biodiesel, în decofrant (produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje. Facilitează desprinderea și prelungește durata de viață a cofrajelor din lemn și metal) și soluții de curățare.
COLECTĂM
– Ulei uzat/ expirat/ stricat/ rânced/ neconform de floarea-soarelui, palmier, rapiță, soia, măsline, cocos
– Grăsimi vegetale și animale uzate/ expirate/ stricate/ râncede/ neconforme.
ȘTIAŢI CĂ
Dacă 10% din populaţia orașului Bucureş-ti colectează 2 litri de ulei alimentar uzat într-un an se evită deversarea în natură (apă, sol) și respectiv poluarea acesteia cu 134 de tone de ulei alimentar uzat?
NOTĂ
Serviciul de colectare este GRATUIT!
Pentru zonele limitrofe ale orașului pentru cei ce colectează și doresc să predea uleiul alimentar uzat venim cu următoarele soluții: stabilirea unui punct de întâlnire în oraș sau colectarea de la serviciu.