Pentru că deseori ni se pune întrebarea „Cum pot să colectez uleiul alimentar uzat?”, ne-am gândit să realizăm un infografic explicativ-educativ care să vină în ajutorul vostru, cei care doriți să contribuiți la protejarea mediului.
De ce trebuie să colectăm uleiul alimentar uzat sau grăsimile naturale?
Indiferent de tipul de ulei folosit la gătit acesta NU TREBUIE aruncat la chiuvetă, în canalizare, în tomberon, în natură sau în oricare alt loc pe care dumneavoastră îl considerați oportun aruncării. Dacă uleiul este aruncat în chiuvetă, înfundă și corodează țevile și provoacă un miros greu de suportat. Ajuns în canalizare, poate fie, să formeze niște blocuri de grăsime care opresc circularea în interiorul acesteia făcând apa să refuleze pe străzi, fie să corodeze ori să provoace mirosuri insuportabile. Ajuns la tomberon, cel mai probabil va avea același traseu: canalizare sau natură. Un exemplu concret pe care vi-l putem oferi, găsiți în clipul atașat. Este vorba despre un bloc de grăsime de 15 tone găsit în canalizarea Londrei. Imaginați-vă un avion Boeing care blochează canalizarea și libera trecere în interiorul ei. Implicit deducem că deșeurile care ajung aici vor căuta o altă soluție de trecere. Ghiciți care va fi? (da, în afara canalizării, pe stradă)
De ce nu trebuie să aruncăm uleiul alimentar uzat în natură?
Uleiul care ajunge în sol este nociv pentru acesta: râncezește, oprește regenerarea și îl face nefertil. În apă are efecte și mai devastatoare: un litru de ulei poluează 1 MILION de litri de apă. În ce sens îl poluează? Uleiul nu se amestecă cu apa, asta e clar și dacă doriți să faceți experimente acasă, este simplu: amestecați într-un pahar apă cu câteva picături de ulei și veți observa că acestea nu se vor omogeniza, uleiul formând o peliculă deasupra. Același lucru se întâmplă și în lacuri, râuri, mări sau oceane, numai că are efecte de proporții mult mai mari. Pelicula formată deasupra apei oprește oxigenul să mai ajungă la viețuitoarele și plantele existente acolo și astfel, le omoară. De ce să nu ajutăm la prevenirea distrugerii habitatelor din timp? Resursele Pământului nu sunt nelimitate, iar încetul cu încetul acestea se vor termina, ceea ce poate deveni devastator pentru omenire.
Cum îl puteți colecta?
După ce ați gătit, lăsați să se răcească uleiul. Între timp vă puteți pregăti un recipient în care să puneți uleiul. Noi RECOMANDĂM să se folosească sticle de plastic de 2 sau 5 litri. După ce uleiul s-a răcit, cu ajutorul unei pâlnii îl turnați cu grijă în sticlă. În cazul în care nu aveți la îndemână nicio pâlnie, realizați dumneavoastră una. Este simplu: tăiați partea superioară a unei sticle (mai mici decât cea în care doriți să colectați uleiul), scoateți capacul și este gata – aveți o pâlnie numai bună de folosit.
Recomandări
Uleiul trebuie lăsat să se răcească deoarece, în primul rând, poate provoca arsuri grave dacă, din neatenție, ajunge pe piele. În al doilea rând, fiind sticlă de platic, trebuie să evităm topirea acesteia. În al treilea rând, deoarece sunt mai ușor de transportat și poate fi evitată spargerea lor. În cazul în care nu doriți din anumite motive să folosiți sticle de plastic, noi acceptăm orice alt tip de recipiente.
Sugerăm persoanelor interesate de această inițiativă colectarea în recipiente de peste 2 litri deoarece aceasta este condiția pentru ca un reprezentant al proiectului să se deplaseze la domiciliu pentru ridicare GRATUITĂ, dar puteți aduce chiar voi uleiul alimentar uzat la sediu pe strada Bucium, nr 34 (în interiorul Moldomobila, Hubrica). Puteți să ne vizitați sau să ne scrieți oricând. Răspundem cu mare drag solicitărilor dumneavoastră.
Ce se întâmplă cu uleiul alimentar uzat după ce ajunge la noi?
După ridicare uleiului, acesta ajunge la sediu (mai exact, în depozitul de colectare), urmând să fie transportat la o firmă de reciclare. Acesta are proprietăți de reutilizare: poate fi transformat în săpun natural, în combustibil biodiesel, în decofrant (Produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje. Facilitează desprinderea și prelungește durata de viață a cofrajelor din lemn și metal) și soluții de curățare.
P.S. Am realizat săpun din ulei alimentar uzat la Street Delivery Iași (anul acesta) împreună cu cei de la Lavorator prin amestecul cu uleiuri esențiale (cocos).
Uleiosul este un proiect susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.
Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)