Interviu cu Sofia Ana Ursu- lider din cadrul Centrului Local Bucureștii Noi 1
Cum aţi auzit de Uleiosul şi de ce v-aţi dorit o prezentare a proiectului în cadrul unei activităţi a cercetaşilor Centrului Local Bucureştii Noi 1?
Proiectul a fost menționat în mediul cercetășesc în cadrul schimburilor periodice de experiență. Apoi am citit mai multe despre proiect pe internet și am discutat în cadrul consiliului centrului despre asta, unde am decis să vedem despre ce este vorba. Am sunat anul trecut, dar calendarul comun nu a permis întâlnirea atunci. Anul acesta însă am reușit.
Ce au în comun cercetaşii din Centrul Bucureştii Noi 1 şi Uleiosul?
Cercetășia urmează îndemnul fondatorului mișcării SCOUT, lordul Baden Powel care a spus: „Try and leave this world a little better than you found it” ceea ce se traduce prin „Încercați să lăsați lumea mai bună decât ați primit-o” dar și „Legea cercetașului” care spune la punctul 10 – „Cercetașul se străduiește să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea”. Considerăm că colectarea uleiului alimentar uzat este un lucru mărunt, dar cu impact mare asupra naturii, fiind un element de bază în metoda educativă SCOUT. Dorim să contribuim activ la îngrijirea și conservarea naturii, să promovam dragostea de mișcare în aer liber și în general la protejarea naturii pentru a o lăsa cel puțin la fel de frumoasă ca acum, pentru generațiile care vin.
Cum aţi reuşit să colectaţi cei 540 de litri de ulei? Ce mijloace de deplasare şi transport aţi folosit?
Uleiul a fost strâns prin implicarea liderilor și a cercetașilor din centrul nostru, dar și a familiilor acestora. Uleiul provine din două surse. O parte a fost stransă de familiile noastre și de la vecini, iar cealaltă parte a fost colectată de la adresele de pe site-ul Uleiosul.com .Am încercat să ne concentrăm pe o zona apropiată. Cam 90% din adrese au fost accesate cu bicicleta, restul cu automobilul datorită cantităților mari de ulei. Alegerea bicicletei a fost naturală, doi dintre lideri se deplasează zilnic la serviciu cu bicicleta.
Ce v-a plăcut cel mai mult la această colaborare cu Uleiosul?
Ne bucurăm că am putut contribui cu puțin la menținerea apelor mai curate. 540 de litri de ulei nu au ajuns în canalizarea orașului, ci au devenit materie primă pentru o serie de produse la care nici nu ne gândeam înainte de a-l cunoaște pe Uleiosul. Sperăm că am reușit să contribuim și la răspândirea ideii de colectare printre copii, care o vor duce acasă și care se va răspândi, astfel, mai departe.
Doriţi să continuaţi genul de colaborare şi pe viitor?
Noi ne propunem să continuăm colaborarea, o parte din cei de la care am colectat, ne-au întrebat dacă mai pot apela la noi, iar răspunsul a fost pozitiv.
Aţi recomanda şi altor ONG-uri, comunităţi, grupuri de iniţiativă o colaborare cu Uleiosul? Motivaţi răspunsul..
Sigur. Este o satisfacție deosebită să poți face ceva concret pentru mediul care ne înconjoară. Multă lume se plânge de unele sau altele dintre aceste aspecte, dar, concret, nu se implică multă lume. Anii negri din trecut ne-au inoculat ideea că CINEVA trebuie să facă CEVA sau … “asta-i situația”. Cercetășia și voluntariatul ne educă în spiritul lui “dacă vrei să se întâmple ceva, trebuie să o faci tu, nu să aștepți de la alții să SE FACĂ.
Ce va însemna 80% din suma obţinută în urma valorificării? Ce veţi achiziţiona?
Acum, de exemplu, ne pregătim de o ieșire cu cortul și avem nevoie de prelate, obiecte de bucătărie și campare, materiale pentru desfășurarea activităților. Orice sumă pusă deoparte este binevenită și își găsește întrebuințarea.
Sofia Ana Ursu este lider în cadrul filialei Bucureștii Noi 1. Împreună cu o echipă de trei cercetași au reușit să colecteze 540 de litri de ulei alimentar uzat în două luni, de la peste 30 de adrese din București. 80% din suma obținută în urma valorificării uleiului uzat s-a întors către cauza lor (cumpărarea unor obiecte necesare campingului).
Proiectul Uleiosul este susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun!”.