Search
DESPRE NOI

Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.) a fost înființată în urmă cu trei ani din dorința de a promova educația ecologică, mobilitatea urbană, alimentația sănătoasă, utilizarea eficientă a resurselor și responsabilitatea socială prin susținerea și derularea unor proiecte comunitare cu impact social și de mediu. Mai jos puteți „răsfoi” broșura de prezentare S.T.U.P. Vă invităm să ne cunoașteți, să ne fiți alături și, de ce nu, să vă alăturați Asociației!

Broșură de prezentare – Asociația S.T.U.P. 

Pe scurt…

Primul și principalul proiect al Asociației este Uleiosul – proiect de colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic. Ideea cu care ne-am aventurat la drum a fost că putem să facem o schimbare în comunitatea în care trăim, iar noi, am decis ca schimbarea să vină prin colectarea unui deșeu periculos și puțin știut de populație prin folosirea și promovarea unui mijloc alternativ de transport: cargo bicicleta.

Indiferent de tipul de ulei folosit la gătit acesta nu trebuie aruncat la chiuvetă, în canalizare, în tomberon, în natură sau în oricare alt loc pe care dumneavoastră îl considerați oportun aruncării. Dacă uleiul este aruncat în chiuvetă, înfundă și corodează țevile și provoacă un miros greu de suportat. Ajuns în canalizare, poate fie, să formeze niște blocuri de grăsime care opresc circularea în interiorul acesteia făcând apa să refuleze pe străzi, fie să corodeze ori să provoace mirosuri insuportabile.

Uleiul care ajunge în sol este nociv: râncezește, oprește regenerarea și îl face nefertil. În apă are efecte și mai devastatoare: un litru de ulei poluează 1.000 de litri de apă. În ce sens îl poluează: formează o peliculă care oprește oxigenul și lumina să mai ajungă la viețuitoarele și plantele existente acolo și astfel, le omoară.

Preocupările despre ecologie, mobilitatea urbană, alimentația sănătoasă, utilizarea eficientă a resurselor și responsabilitatea socială s-au dezvoltat, iar noi am prins curaj să înființăm o bibliotecă. Aceasta a devenit în 2017 al doilea proiect S.T.U.P. care își dorește să aducă o schimbare în comunitate prin faptul că împrumutul și accesul la informație este gratuit, iar temele abordate coincid cu scopul Asociației și anume: protejarea mediului. 

O bibliotecă nu vine niciodată singură, iar la noi a venit împreună cu ideea de a strânge oamenii în jurul unui film despre mediu. Mare ne-a fost bucuria când „Proiecțiile de filme despre mediu” au devenit al treilea proiect al Asociației S.T.U.P.

Uleiosul este un proiect al Asociaţiei S.T.U.P.(Social Trading Urban Place), susținut prin programul „Împreună cu Lidl Romania pentru un viitor mai bun”.

Colectăm gratuit ulei alimentar uzat în București și Iași, cantitatea minimă fiind de 4l pentru persoanele fizice, 20 de litri pentru persoanele juridice. Colectarea se face cu bicicleta sau cargo bicicleta. Colectăm orice tip de ulei alimentar folosit, expirat, nonconform, rânced sau grăsimi animale (untură albă).

Uleiul poate fi predat şi pe Bulevardul Carol nr. 53 în Bucureşti cu un telefon în prealabil la 0741 027 082 (L-V: 11:00 – 19:00). În Iaşi uleiul alimentar folosit poate fi predat la următoarele locaţii:
Centrul Municipal de Colectare Iaşi – Stradela Grădinari, nr.26 (punct de reper – lângă Biserica Sf. Ştefan). Program: L-S: 8:00 – 20:00
Centrul 1-2-3 Education – Str. Hanciuc, Nr. 20 (esplanada Oancea). Program: L-V: 10:00-18:00
CUIB – Strada Gavriil Musicescu Nr. 14 . Program M-D: 12:00-20:00
Asociaţia S.T.U.P. (Social Trading Urban Place) – Strada Bucium nr. 34 (incinta Moldomobila). Program: L-S: 8:00-20:00

 

Text  |  Info: Enter some content to the textarea in the Text element, please.
Text  |  Info: Enter some content to the textarea in the Text element, please.