Search
DESPRE NOI

Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.) a fost înființată în urmă cu trei ani din dorința de a promova educația ecologică, mobilitatea urbană, alimentația sănătoasă, utilizarea eficientă a resurselor și responsabilitatea socială prin susținerea și derularea unor proiecte comunitare cu impact social și de mediu. Mai jos puteți „răsfoi” broșura de prezentare S.T.U.P. Vă invităm să ne cunoașteți, să ne fiți alături și, de ce nu, să vă alăturați Asociației!

Broșură de prezentare – Asociația S.T.U.P. 

Pe scurt…

Primul și principalul proiect al Asociației este Uleiosul – proiect de colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic. Ideea cu care ne-am aventurat la drum a fost că putem să facem o schimbare în comunitatea în care trăim, iar noi, am decis ca schimbarea să vină prin colectarea unui deșeu periculos și puțin știut de populație prin folosirea și promovarea unui mijloc alternativ de transport: cargo bicicleta.

Indiferent de tipul de ulei folosit la gătit acesta nu trebuie aruncat la chiuvetă, în canalizare, în tomberon, în natură sau în oricare alt loc pe care dumneavoastră îl considerați oportun aruncării. Dacă uleiul este aruncat în chiuvetă, înfundă și corodează țevile și provoacă un miros greu de suportat. Ajuns în canalizare, poate fie, să formeze niște blocuri de grăsime care opresc circularea în interiorul acesteia făcând apa să refuleze pe străzi, fie să corodeze ori să provoace mirosuri insuportabile.

Uleiul care ajunge în sol este nociv: râncezește, oprește regenerarea și îl face nefertil. În apă are efecte și mai devastatoare: un litru de ulei poluează 1.000 de litri de apă. În ce sens îl poluează: formează o peliculă care oprește oxigenul și lumina să mai ajungă la viețuitoarele și plantele existente acolo și astfel, le omoară.

Preocupările despre ecologie, mobilitatea urbană, alimentația sănătoasă, utilizarea eficientă a resurselor și responsabilitatea socială s-au dezvoltat, iar noi am prins curaj să înființăm o bibliotecă. Aceasta a devenit în 2017 al doilea proiect S.T.U.P. care își dorește să aducă o schimbare în comunitate prin faptul că împrumutul și accesul la informație este gratuit, iar temele abordate coincid cu scopul Asociației și anume: protejarea mediului. 

O bibliotecă nu vine niciodată singură, iar la noi a venit împreună cu ideea de a strânge oamenii în jurul unui film despre mediu. Mare ne-a fost bucuria când „Proiecțiile de filme despre mediu” au devenit al treilea proiect al Asociației S.T.U.P.

ECHIPA

MARIAN SCAFARU, inițiator și manager al proiectului Uleiosul, președinte S.T.U.P. Principalele responsabilități pe care le are sunt: managementul proiectului, promovare, managementul riscului, negociere și semnare contracte, efectuare colectări ulei, angajare personal, evaluare. Militează pentru cauza lui, îi place să se implice și să se dedice cauzei pentru care luptă și în care crede.

 

ANCA-GEORGIANA ZAHARIA, specialist în comunicare și relații publice. Responsabilă de campaniile de promovare şi de susţinerea lecţiilor educative în şcoli, realizarea postărilor social media ale Asociaţiei S.T.U.P. şi ale proiectului Uleiosul, centralizarea şi monitorizarea rezultatelor proiectelor (apariţii în presă, păreri clienţi, susţinători, numărul aprecierilor din social media) în vederea identificării grupurilor ţintă care pot susţine şi promova activitățile S.T.U.P. S-a alăturat S.T.U.P.-ului în vara lui 2017. Îi plac inițiativele verzi, crede că schimbarea vine de la fiecare dintre noi și este PRO în arta voluntariatului verde.