Ce înseamnă campania „Pedalează pentru cauza ta”. Exemple de implicare și motivație

Ce înseamnă campania „Pedalează pentru cauza ta”. Exemple de implicare și motivație

Proiectul „Uleiosul” reprezintă esența activității Asociației S.T.U.P.  Este programul cu care am pornit la drum și pe care, cu ajutorul timpului, l-am consolidat din ce în ce mai mult. Și totodată, este proiectul care oferă direcție Asociației alături de dorința noastră: de a aduce schimbări în bine la nivelul comunităților și, de ce nu, la nivelul întregii societăți.

Din vara lui 2017, programul de colectare a uleiului alimentar uzat se desfășoară și pe raza orașului Iași. Drept urmare, eforturile noastre de a răspunde cu promptitudine cererilor venite din partea persoanelor fizice s-au înmulțit. Încercăm zi de zi, să devenim mai buni și căutăm cele mai bune soluții prin intermediul cărora să eficientizăm tot mai mult programul de colectare. La Iași, am încheiat parteneriate, prin care am înființat trei puncte fixe de colectare.În ceea ce privește, Bucureștiul, am demarat o campanie de implicare numită „Pedalează pentru cauza ta”, gândită ca un apel adresat populației, cu scopul de a găsi oameni dedicați cărora le place să pedaleze pentru o anumită cauză și care să ne ajute să ducem proiectul mai departe.

Astfel, din toamna anului trecut, căutăm ONG-uri, comunități, grupuri de inițiativă dornice de implicare în programul nostru de colectare a uleiului alimentar uzat. Reacția nu a fost, însă, una încurajatoare. În momentul de față, doar două comunități au decis să se implice în activitate prin intermediul campaniei „Pedalează pentru cauza ta”. Este vorba despre două filiale ale Cercetașilor României, mai exact, filiala Adormirea Maicii Domnului din sectorul 6 și Centrul Local Bucureștii Noi 1. Implicarea lor în program a fost una fidelă și transparentă. Cercetașii AMD din sectorul 6 au colectat în toamna anului trecut,  300 de litri de ulei alimentar uzat, iar cei din Centrul Local Bucureștii Noi 1 au reușit să colecteze, în decursul a două luni de zile (aprilie-mai 2018), 540 de litri de ulei alimentar uzat de la aproximativ 30 de adrese din sectorul 1.

Motivația lor a fost una simplă după cum declara unul dintre cercetașii-șefi: „ Este o satisfacție deosebită să poți face ceva concret pentru mediul care ne înconjoară. Multă lume se plânge de unele sau altele dintre aceste aspecte, dar, concret, nu se implică multă lume. Anii negri din trecut ne-au inoculat ideea că CINEVA trebuie să facă CEVA sau … “asta-i situația” și dacă vrei să se întâmple ceva, trebuie să o faci tu, nu să aștepți de la alții să FACĂ”. În plus, un alt motiv pentru care au decis să acționeze a fost acela că, prin această implicare, fiecare filială și-a împlinit și susținut cauza ( în cazul celor de la Centrul Local Bucureștii noi 1, necesitatea achiziționării unor obiecte pentru camping).

În urma implicării lor, fiecare dintre cele două comunități a primit 80% din suma obținută în urma valorificării cantității de ulei alimentar uzat colectate. Spre exemplu,  filiala Cercetașilor Centrul Local Bucureștii Noi 1, a primit în urma, celor 540 de litri de ulei alimentar colectați, 860 de lei. Acești bani au fost folosiți la cumpărăturile pentru perioada de camping din această vară. S-au achiziționat : cutii de de depozitare, prelate, diverse unelte (oale, butelie pe gaz).

Avem nevoie de implicare, dorim să fim părtași la inițiativele celor din jur de a-și aduce aportul concret în lupta contra poluării și pasivității. Suntem deschiși unor noi colaborări transparente și fidele cauzelor ce merită susținute. Ne bucură aprecierile, însă avem nevoie de acțiune.

 

Proiectul Uleiosul este susținut prin programul „Împreună cu Lidl România pentru un viitor mai bun”.

 

Scris de Oana-Iuliana Ungureanu,
Specialist în relaţii publice,
Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)