Biodieselul „home made”

12 aprilie 2014

Biodieselul “home made” din ulei alimentar uzat sau grăsimi animale este un combustibil net superior motorinei de la pompă. Fiind un combustibil standard, acesta se poate folosi în orice motor diesel mai puțin în cele echipate cu filtru de particule și cele cu componente de cauciuc , acesta fiind cazul mașinilor fabricate înainte de 1992.

Pentru a produce biodieselul ”home made”, în prima etapă uleiul alimentar uzat se varsă într-un cazan cu fund conic unde este adus la aproximativ 65 °C pentru a se separa de apă, apa ajungând în partea de jos a cazanului fiind mai grea, împreună cu resturile de mâncare. După eliminarea apei și filtrare, uleiul este adus la temperatura necesară reacției în care se folosesc 200 ml metanol (substanță periculoasă cu regim de transport special) la 1 l ulei și o anumită cantitate de NaOH (sodă caustică) sau KOH (hidroxid de potasiu), care variază în funcție de cantitatea de acizi grași prezenți în ulei. Astfel, cu cât uleiul este mai ars cu atât mai mulți acizi grași are iar pentru aflarea numărului lor se folosește un test numit titrare.

După aflarea cantității de sodă se prepară metoxidul de sodiu din cele 2 componente și se adaugă peste ulei în timp ce mixerul e pornit și se mixeaza o oră. După aproximativ 12 ore, asta și în funcție de randamentul reacției, va apărea în cazan în stratul superior biodieselul, iar în cel inferior produsul secundar, denumit generic glicerină, datorită genului de reacție care implică scoaterea glicerolului din ulei.

După separarea glicerinei de biodiesel, prin scurgerea glicerinei în afara cazanului, urmează ultima etapă și anume a spălării combustibilului, deoarece acesta conține în continuare săpun, metanol, glicerină și sodă necatalizată. Spălarea se realizează prin mixarea biodieselului cu apă, la o temperatură minimă de 45 de grade. Se efectuează mai multe spălări, de obicei 3, până când apa rezultată este aproape limpede. Urmeaza apoi o perioadă de stocare de minim o săptămână deoarece biodieselul conține în continuare acei agenți contaminați, care se vor decanta în acest timp pe fundul bazinului, aceasta fiind în același timp și metoda cu cele mai bune rezultate în calitatea biodieselului vs metoda industrială care cu un mai mare consum de energie și mai multe procese chimice obține un produs inferior însă în doar 8 ore.

Dintr-un litru de ulei alimentar rezidual se pot obține 0.90-0.95 litri de biodiesel.

Articol semnat de V.T., producător al biodieselului “home made”

Acest articol a fost publicat în Reciclare ulei. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Biodieselul „home made”

 1. cristi spune:

  Interesant articol, dar ma asteptam sa gasesc si niste preturi. Deasemenea, de unde se poate cumpara metanol? Poate un video sau un link…

  • Marian spune:

   Bună ziua. În momentul de față nu producem și nici nu comercializăm biodiesel prin proiectul Uleiosul. Articolul de mai sus este un articol informativ despre procesul de producție al biodieselului din uleiul alimentar rezidual. Informații în legătura cu întrebarea dumneavoastră puteți afla de la distribuitorii autorizați. O zi bună!

 2. Octavian spune:

  Metanolul este substanta periculoasa si interzisa la comercializare.
  Se vinde doar catre persoane juridice care au si autorizatie pentru acest produs.
  Pretul la Metanol este undeva la 2,6-2,8 Ron/litru (atentie se vinde la kg si asta e pretul de conversie litru kg.)
  Conform celor de mai sus nici un comerciant de metanol nu iti va vinde (in cazul in care te incadrezi in normele legale) 5-10 litrii. Nimeni nu iti va asigura livrarea la vanzare si mai mult ai nevoie de ADR daca transporti peste 330 litrii metanol.

  • Marian spune:

   Bună ziua, Mulțumim pentru comentariu. Am updatat informația de pe site, cele menționate de dumneavoastră fiindu-ne cunoscute și nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *