Deșeurile casnice sunt greu de ținut sub control. În cartea lui Bea Johnson, „Zero Waste Home” găsim primii și cei mai importanți cinci pași pe care trebuie să îi urmeze o persoană pentru a renunța la deșeurile de acasă într-un mod foarte simplu: „Refuse” (Refuză), „Reduce” (Redu), „Reuse” (Reutilizează), „Recycle” (Reciclează), „Rot” (Transformă în îngrășământ). Așadar, am transformat câteva zile de sâmbătă în Ziua „R – Zero Waste Home”, iar astăzi vă prezentăm ultima parte, concluziile: Beneficiile unui stil de viață „Zero Deșeuri”.
Cartea se găsește în Biblioteca S.T.U.P. și poate fi împrumutată oricând și oricui este interesat să afle despre cum își poate simplifica un om viața devenind mai sănătos și cu o economie salvată.
Reducerea deșeurilor oferă avantaje evidente și esențiale: reducerea poluării (prin scăderea deșeurilor solide sau vaporoase) și încurajarea conservării (prin scăderea cererii de resurse naturale).
Beneficiile unui stil de viață „Zero Deșeuri” merg mult mai departe de aspectele ce țin de ecologie. Aplicat acasă, îmbunătățește fără îndoială, standardele vieții. Persoanele care nu dețin informații despre acest stil de viață vor spune că este o risipă de timp și bani. Mai departe o să vă prezentăm adevărul despre supozițiile celorlați.
Cel mai de preț beneficiu este cel financiar deoarece:
- reduce consumul produselor
- reduce costurile, capacitatea de depozitare și de întreținere
- elimină nevoia de a cumpăra produse de unică folosință și oferă economii cumulative
- încurajează cumpărarea produselor vrac
- reduce cantitatea de deșeuri solide
- favorizează cumpărarea produselor calitative
- sprijină un stil de viață sănătos
- pledează pentru vânzarea articolelor și închirierea unor active rar folosite pentru obținerea profitului
- oferă o opțiune pentru vânzarea produselor reciclate direct de la centrele de reciclare și valorificare
Beneficiile legate de sănătate sunt asociate în special cu reducerea cumpărăturilor de produse sintetice deoarece:
- descurajează cumpărarea produselor din plastic reducând astfel riscurile de a ingera particule chimice pentru corpul uman
- sprijină reutilizarea produselor
- promovează cumpărarea produselor din locuri sănătoase și oferă alternative sănătoase
- încurajează cumpărarea produselor obținute prin reciclare
- folosește remedii naturale
- sprijină reducerea folosirii produselor care conțin alergeni
- susține activitățile în aer liber
- încurajează folosirea produselor integrale
- limitează publicitatea produselor nesănătoase
- oferă o dietă mai sănătoasî prin reducerea consumului de carne
Cel mai satisfăcător beneficiu este cel al salvării timpului. Prin refuzarea acumulării mostrelor gratuite, renunțarea la obișnuințele care consumă ineficient timpul sunt salvate. Managementul casei devine mai ușor și mai simplu prin conștientizarea produselor cumpărate și a produselor de transport.
Oricine se poate bucura de o viață fără sarcini și practici risipitoare. În fiecare dintre capitolele puse în practică (cu cei cinci R) au fost împărtășite reușitele proprii ale autoarei. Simplitatea a acoperit prevenirea apariției deșeurilor (Refuză, Redu), reutilizarea s-a adresat reducerii nivelului de consum, iar colectarea a avut rolul de a combate aruncarea deșeurilor în pământ sau apă (Reciclare, Compost). Cei cinci R pot funcționa sau dimpotrivă. Acest aspect ține doar de concepția și voința fiecăruia dintre noi.
Proiectele desfășurate de Asociația S.T.U.P. sunt susținute prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.
Scris de Anca-Georgiana ZAHARIA, Specialist PR,
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.)