În anul școlar 2017 – 2018 am susținut până la sfârșitul lunii martie lecții de educație ecologică în 15 instituții de învățământ din Iași (centre educaționale, grădinițe, școli primare și gimnaziale). În urma acestor lecții am semnat contracte de colectare a uleiului alimentar uzat cu 12 dintre instituții, iar cu o parte dintre acestea colaborarea pe partea de colectarea a început după prima lună.
Ne bucurăm să vedem deschiderea și implicarea comunității în proiecte de mediu și, mai ales, ne bucurăm să vedem efectele concrete pe care le au lecțiile de educație ecologică atât în rândul cadrelor didactice, cât și în rândul elevilor și a părinților: peste 160 de litri de ulei alimentar uzat colectat. Poate nu pare o cantitate importantă, dar este semnificativă deoarece 1 litru de ulei alimentar uzat poate polua 1 milion de litri de apă, iar dacă facem o înmulțire simplă aflăm că cei 160 de milioane de litri de apă care au fost salvați sunt echivalentul supraviețuirii pentru 70 de ani a 1.391 de persoane. (sursă informații: https://aquaserv.ro/utile/stiati-ca )
După primul semestru de activitate, la sfârșitul lunii Martie am lansat prima campanie de colectare a uleiului alimentar uzat din instituțiile de învățământ din Iași, care cel mai probabil va avea loc la sfârșitul ultimei săptămâni a acestei luni (dacă ne va permite vremea). Desigur, lăsăm cale deschisă tuturor celor care vor să se implice indiferent dacă fac sau nu parte din cadrul instituției respective, după cum urmează: cantitatea de ulei oficială luată în considerare va fi cea predată direct de cadrul didactic coordonator, dar dacă sunt persoane care locuiesc în zona respectivă, ne pot contacta și pot aduce cantitatea de ulei în intervalul orar în care cargo bicicleta va fi prezentă în fața centrului/grădiniței/școlii (fiind nevoie de un telefon în prealabil la 0741 027 082).
Despre ultimele lecții
Ultimele lecții de educație ecologică din acest an școlar și-au urmat cursul obișnuit, desfășurându-se, ca întotdeauna, asemenea unor discuții libere cu elevii de la clasele primare și gimnaziale. Inițial discutăm despre conceptul de ecologie, iar apoi, treptat, ajungem să deslușim tainele Reciclării pornind de la cunoștințele pe care le au copiii și apoi dezvoltând cu exemple concrete: ce poate fi reciclat și ce rezultă în urma reciclării. Astfel, pas cu pas, aflăm că reciclarea înseamnă să transformi lucrurile care nu îți mai trebuie sau care sunt uzate în altele folositoare, iar obiectele care pot fi reciclate sunt diverse: plastic, metal, lemn, textile, deșeuri electrocasnice și electronice, becuri și neoane, etc…
Surpriza reciclării se află în spatele întrebării „Voi știți ce face și ce este Uleiosul?”. Astfel, după ce încearcă să ofere diverse răspunsuri, aflăm că Uleiosul este un proiect ecologic care se ocupă de colectarea și reciclarea uleiului alimentar uzat. Dacă majoritatea dintre cei prezenți la lecții știau că odată ajuns în apă, uleiul împiedică oxigenul și razele soarelui să mai ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice, foarte puțini erau conștienți de toxicitatea acestuia.
Uimirea din ochii copiilor este evidentă atunci când le spunem că uleiul pe care părinții îl folosesc la prepararea mâncărurilor din bucătărie poate fi reciclat întrucât acesta este un deșeu nociv pentru mediu și societate, care face rău atât oamenilor, cât și plantelor și animalelor. Reacțiile sunt diverse la prezentarea produselor rezultate în urma reciclării: săpun, biodiesel, materiale de curățare. La rândul nostru, am mai aflat întrebuințări ale folosirii uleiului alimentar uzat: folosit la candele sau chiar pentru lanțurile de la biciclete.
Momentul concluziilor este același peste tot în rândul copiilor. Suntem adesea întrebați de punctele de predare din Iași, de producerea săpunului și a biodieselului, de reacția populației la aceste campanii de informare cu privire la nocivitatea uleiului și de cantitățile colectate de la începutul proiectului.
Ne bucurăm că am avut plăcerea să întâlnim asemenea copii minunați, inteligenți și curioși și că am reușit să producem o schimbare fie ea și mică în gândirea tinerei generații, schimbare care poate fi un prim pas către un stil de viață în care natura din jurul nostru este una dintre cele mai importante preocupări zilnice.
Proiectul „Uleiosul” este susținut prin programul „Împreună cu Lidl România pentru un viitor mai bun”.
Scris de Cristina Chiriac, Voluntar S.T.U.P.
Anca-Georgiana Zaharia, Specialist PR al Asociației S.T.U.P.