Mărim cantitatea minimă de predare a uleiului alimentar folosit de la 2 la 4 litri şi vă lansăm în acelaşi timp o provocare.
Pedalăm zilnic zeci şi chiar sute de kilometri pentru a colecta cantităţile pe care doriţi să le predaţi în urma completării formularului de pe website-ul nostru. Am început de la o cantitate de minim de 2 litri dar s-a întâmplat să colectăm chiar şi cantitatea de 1 litru sau de 800 de ml (un borcan). A venit momentul să mărim această cantitate. Pentru a eficientiza programul de colectare şi pentru a încuraja implicarea comunităţii în colectarea uleiului uzat, ne vom deplasa pe raza celor 6 sectoare ale oraşului începând cu data de 1 aprilie pentru cantitatea de 4 litri.
Provocarea noastră
Întreabă 6 prieteni, rude, cunoştinţe ce fac cu uleiul alimentar uzat şi convinge cel puţin unul dintre ei să colecteze acest deşeu. Este în folosul comunităţii în care trăieşti. Şi alte comunităţi au înţeles acest lucru şi au început să se implice în colectarea şi reciclarea deşeurilor. Iar acest lucru a însemnat întotdeauna dezvoltare pentru comunitatea respectivă.
De ce această schimbare?
Readucerea spiritului de comunitate în rândul populaţiei a fost motivaţia lansării proiectului nostru. Am încercat prin diverse programe de la lansare (2 decembrie 2013) să promovăm ideea colectării la nivel de administraţie sau la nivel de grup (un grup de prieteni, cunoştinţe, rude). Pe termen lung programul de colectare individuală nu va transforma Uleiosul într-un proiect de dezvoltare durabilă. Realitatea ne-a demonstrat-o deja, în ultimul an de zile reuşind să ne desfăşurăm activitatea datorită finanţării nerambursabile accesate prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG din România.
Comunitatea înseamnă schimbare: 80 de litri colectaţi în 6 luni de zile
În această lună v-am prezentat primul exemplu de succes al implicării unei administraţii în colectarea uleiului uzat, un exemplu care ne dorim să fie cunoscut de toţi susţinătorii proiectului nostru. O administraţie de bloc, 2 scări, 80 de litri de ulei alimentar uzat colectaţi. La un scurt exerciţiu de imaginaţie la 2000 de scări de bloc se pot colecta 80.000 de litri de ulei alimentar uzat. Puţin câte puţin, picătură cu picătură, cantităţile care se aruncă în chiuvetă şi ajung în canalizarea oraşului sunt de zeci de tone lunar şi sute de tone anual. Deşeul nevăzut al oraşului creează însă costuri suplimentare asupra comunităţii prin corodarea şi înfundarea ţevilor. Iar ajuns în natură, uleiul alimentar folosit poluează una dintre resursele limitate ale Terrei, apa. Un motiv în plus să răspunzi provocării noastre.
Ştiaţi că?
1 litru de ulei alimentar uzat poluează până la un milion de litri de apă
663 de milioane de oameni nu aveau acces la apă potabilă în anul 2010
Se preconizează că apa va deveni mai preţioasă decât petrolul în doar 15 ani (articolul integral aici).
Am realizat pentru tine 3 materiale promoţionale pe care le poţi folosi pentru a transmite mai departe povestea noastră.
16-Uleiosul-Poster1-FaraBleed – afiş A4 (click pe link pentru download)
16-Uleiosul-Poster2-FaraBleed – afiş A4 (click pe link pentru download)
16-Uleiosul-Flyer3 – fluturaş, 3/A4, necesită tăiere (click pe link pentru download)
Downloadează oricare dintre cele 3 materiale promoţionale şi distribui-le în online sau prin print.
Îţi mulţumim,
Echipa Uleiosul
Uleiosul este un proiect al Asociaţiei S.T.U.P. (Social Trading Urban Place), finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro
Scris de Marian Scafaru, iniţiator şi manager de proiect