65 de litri de ulei alimentar uzat colectați de la Școala Gimnazială Titu Maiorescu din Iași

65 de litri de ulei alimentar uzat colectați de la Școala Gimnazială Titu Maiorescu din Iași

În perioada 5 – 7 Decembrie 2017 s-a desfășurat activitatea de colectare a uleiului alimentar uzat la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iași în cadrul proiectului ecologic „Uleiosul”.

Pe 16 noiembrie elevii a șase clase din învățământul primar și, respectiv, gimnazial (141 elevi în total) au participat la orele de educație ecologică unde au aflat că uleiul alimentar uzat este un deșeu periculos atât pentru societate, cât și pentru natură deoarece înfundă, corodează ţevile și provoacă mirosuri neplăcute, poluează apa (formează o peliculă care nu mai permite oxigenului și luminii să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice) și solul (uleiul râncezește și nu mai permite regenerarea pământului și, respectiv, plantarea). Astfel, scopul principal al activității a fost informarea, responsabilizarea și conștientizarea participanților asupra efectelor devastatoare pe care le are aruncarea uleiului și grăsimilor în canalizare.

Cu ajutorul cadrelor didactice și a conducerii instituției de învățământ s-a hotărât să se înființeze un punct de colectare a uleiului alimentar uzat, unde pe o perioadă de trei zile elevii au putut aduce uleiul alimentar uzat/expirat/neconform/rânced sau grăsimile animale/vegetale. Astfel, la doar trei săptămâni de la susținerea lecțiilor, pe data de 07 decembrie 2017, „Uleiosul” a fost și a ridicat cu ajutorul cargo bicicletei o cantitate de 65 litri de ulei alimentar uzat. În această activitate au fost implicate un număr de 26 de clase, 18 cadre didactice și cca 150 de elevi.

 

Cadrele didactice implicate în desfășurarea lecțiilor educative și, respectiv, în activitatea de colectare a uleiului alimentar uzat sunt: p.î.p. Dabija Marlena, p.î.p. Cotin-Pătrașcu Iulia, p.î.p. Rusu Ana-Iuliana, p.î.p. Cheptanariu Jenița, p.î.p. Panaintescu Maria, p.î.p. Dumbravă Ancuța, p.î.p. Melnic Mariana, p.î.p. Luca Any, p.î.p. Mocanu Alina, p.î.p. Chirilă Beatrice, p.î.p. Pătrașcu Elena, p.î.p. Parfene Mariana, p.î.p. Ciurdea Ionela-Mădălina, prof. Șalaru Camelia, prof. Ungureanu Eugenia, prof. dr. ing. Nedelcu Lenuța, dir. adj. prof. Rusu Cristina Luminița și prof. dr. Voicu Cristina Georgiana.

Proiectul „Uleiosul” a fost coordonat la nivelul școlii de doamna prof. dr. ing. Nedelcu Lenuța, atât pentru susținerea lecțiilor educative la clasele primare și gimnaziale, cât și pentru înființarea și colectarea uleiului alimentar uzat și a grăsimilor animale și vegetale.

Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” este prima instituție de învățământ din Iași care a mobilizat un număr atât de mare de cadre didactice, părinți și elevi în urma susținerii lecțiilor educative și a colectat o cantitate de ulei alimentar uzat care dacă ar fi ajuns în canalizare ar fi contribuit la înfundarea şi corodarea țevilor și ar fi poluat 65.000.000 de litri de apă, distrugând ecosistemele acvatice și terestre.

Felicitări! Se poate!

Proiectul Uleiosul este susținut prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun!”.

Scris de Anca Georgiana ZAHARIA,
Specialist PR,
Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)