Agenda Uleiosului 21.05-25.05- 150 de litri de ulei alimentar uzat adunați de la Iași.
Săptămâna trecută a fost pentru Uleiosul una plină….de surprize (plăcute). Săptămâna a început în forță încă de luni (21.05) când Uleiosul a primit o invitație din partea unui student de la Facultatea de Sociologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, de a participa la un proiect de cercetare privind implicarea mediului ONG în dezvoltarea urbană a orașului Iași. Răspunsul a fost unul pozitiv și ca urmare, implicarea Uleiosului s-a concretizat printr-un interviu acordat studentului în ziua de 23.05 a.c.
Tot săptămâna trecută a debutat și campania de promovare a proiectului Uleiosul la nivelul administrațiilor de bloc din orașul Iași. Astfel, prin intermediului primei zile de campanie s-au adus în prim plan cele trei puncte fixe de colectare a uleiului alimentar uzat din Iași, respectiv: Centrul Municipal de Colectare- Stradela Grădinari, nr.2; Centrul 1-2-3 Education- Strada Hanciuc nr.20 și sediul Asociației S.T.U.P- Strada Bucium, nr 34. Totodată, în cursul acestei zile, s-au lipit afișe în scările de bloc din zona Esplanadei Oancea, s-au făcut vizite cu scopuri informative la Centrul de Cartier Tătărași și la sediul unei Asociații de Locatari, unde, iarăși, au fost lipite afișe și au fost preluate contacte în ceea ce privește comunicarea cu administrațiile locale.
În a doua jumătate a zilei de joi, 24.05 echipa Uleiosului a fost prezentă la un colocviu francofon pe teme de ecologie și mobilitate urbană ce a avut loc la Institutul Francez din Iași (Pour une vi(ll)e propre).
Evenimentul dedicat educației „verzi” și urbanismului a inclus o masă rotundă în cadrul căreia proiectul Uleiosul a fost prezentat publicului de către membrii Asociației S.T.U.P.
În același timp, colectările de ulei alimentar uzat au fost nelipsite, astfel încât s-au adunat aproximativ 150 de litri de ulei alimentar uzat doar din zona Iașului. De la Centrul Municipal de Colectare s-au ridicat 60 de litri de ulei, iar de la Centrul 1-2-3 Education 10.
Un subiect aparte îl reprezintă colectarea făcută de la o adresă de pe Bulevardul Independenței, unde ajutorul Uleiosului a fost solicitat de către o doamnă care a adunat 15 litri de ulei alimentar uzat, în….mai bine de doi ani. Cum s-a întâmplat asta? Cam așa.. doamna, a auzit de pe atunci de existența unor programe de colectare a acestui deșeu din orașe precum Arad și Timișoara și s-a decis să îl colecteze, în speranța că, într-o bună zi va lua naștere un astfel de proiect și în Iași. Printr-o căutare online a aflat că acum există unul și în Iași. Iar, mai apoi, a sunat.
De la o altă adresă din Iași au fost colectați, tot în cursul săptămânii trecute, aproximativ 65 de litri de ulei alimentar uzat. Aceștia au fost adunați de către o familie, în câțiva ani, pentru producerea unor săpunuri naturale. Planul nu a mai fost posibil cu timpul, astfel încât, s-a dorit ca uleiul uzat să fie reciclat. Într-un final, așa s-a și întâmplat.
Sperăm ca pe viitor să susținem și să participăm la cât mai multe astfel de inițiative ale oamenilor de a contribui la mai bine, mediul reprezintă o grijă comună, iar doar punând cărămidă cu cărămidă, vom reuși să construim temelia.
Proiectul Uleiosul este susținut prin programul „Împreună cu Lidl România pentru un viitor mai bun!”.
Scris de Oana-Iuliana Ungureanu,
Specialist în relaţii publice,
Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)